BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks II.: tart a potenciális beszállítók előzetes minősítése

Két országgyűlési képviselői kérdés alapján újból előtérbe került a paksi atomerőmű területén építendő két új blokkal kapcsolatos, hazai beszállítás ügye. Mindkét kérdést Szél Bernadett LMP-s képviselő tette fel. Elsőként arra volt kíváncsi, egyáltalán lesznek-e magyar beszállítók, másodikként pedig arra, hogy a kormány hogyan ütemezi a beszállítói programot.

A képviselő – aki önmagában is nehezen vállalhatónak tartja a tervezett, 10-12 milliárd eurós beruházást –, a beszállítói programot ködösnek és átláthatatlannak érzi, ahogyan magát a beruházást is. Szél Bernadett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől kért választ.

Miközben a beruházással megbízott, orosz Roszatom korábban legfeljebb 30 százalékos magyar beszállítói arányt tartott reálisnak, a kivitelezés elvállalásakor már 40 százalékra vállalt kötelezettséget. Azt, hogy a 40 százalék jelen helyzetben nehezen képzelhető el, a projekt bírálóin kívül a döntéshozók is elismerik. Erre vonatkozó kérdésünkre korábban Lázár János miniszterelnökségi államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány egyik prioritása az lesz, hogy segítse a beszállítás iránt érdeklődő vállalkozásokat, hogy alkalmassá váljanak a munkában való részvételre. Más lapok mellett a Világgazdaság is rendre beszámolt egyrészt az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által a potenciális beszállítói kör felmérésével kapcsolatos munkáról, de arról is, hogy az érintett cégek gyűjtése, képességeik felmérése egy másik vonalon is zajlik: a Roszatom is tartott már beszállítói fórumot, és maga is arra készül, hogy minősítse a munkák iránt érdeklődőket. A két blokk építéséről szóló szerződés alapján viszont ma még messze nem mondható meg, hogy a beruházáson belül melyik vállalatra milyen feladat jut majd, hiszen a Roszatomnak tendereken kell kiválasztania az alvállalkozóit.

Válaszában Németh Lászlóné egyebek mellett közölte, hogy az MVM Paks II több lépcsős minősítés során azonosítja az új blokkok lehetséges hazai beszállítóit, amelyekkel elérhető a 40 százalékos hazai beszállítói arány. A társaság beszállítói tájékoztató programsorozatán közel 400 vállalkozás vett részt, és szinte mindegyikük listára is vétette magát, vállalva a részletes előzetes minősítést. Ez utóbbi folyamat már tart, az így összeálló adatbázist az MVM Paks II. át fogja adni a szerződéskötés után a fővállalkozónak.

Németh Lászlóné emlékeztetett, hogy az a három évvel ezelőtti felmérés, amely Lévai Projekt keretében zajlott, igen konzervatív becslésre épült, így csak a Paksi Atomerőmű jelenlegi beszállítóit vette figyelembe. Azóta jelentősen nőtt az érdeklődő és várhatóan alkalmas, lehetséges beszállítók listája. A miniszter közölte továbbá, hogy mivel beszállítók tevékenységeivel összefüggésben költségvetési bevételek keletkeznek, javulnak a foglalkoztatási mutatók, és a multiplikátorhatásokon keresztül bővül a fogyasztás és a beruházások állománya, összességében a hazai gazdaság is erősödni fog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.