BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Polgárháború Líbiában - Martonyi a helyszínen tájékozódik

A magyar külügyminiszter az egyiptomi-líbiai határra utazott, hogy tájékozódjon a humanitárius helyzetről. Mindeközben Moszkva azonnali tűzszünetet szeretne Líbiában.

A nagy menekültáradat most megállt, köszönhetően annak, hogy a légicsapások miatt sikerült Bengázi elfoglalását megakadályozni. Most is több mint ezer, főként afrikai menekült van a határon, nekik nincsenek úti okmányaik, a saját országuk nem tudja őket befogadni. Az ő sorsuk most a legsürgetőbb probléma – mondta rádiónknak Martonyi János külügyminiszter. Az Európai Unió pénzügyi segítséget nyújt, és civil szervezetek közreműködésével segít abban, hogy ezek az emberek le tudjanak telepedni valamelyik országban. Ebből a szempontból valamennyi ország fog bizonyos mértékű felajánlást tenni – tette hozzá Martonyi János. Hangsúlyozta: politikai szempontból lényeges, hogy sikerült megakadályozni a vérfürdőt, valamint az, hogy kezelhetetlen menekültprobléma álljon elő Líbiában.

A következő napokban csökkenni fog a Líbiára mért csapások intenzitása – jelezte Robert Gates amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával folytatott moszkvai tárgyalásai után. Véleménye szerint a nyugati koalíció mindent elkövet, hogy ne legyenek polgári áldozatok. Nehéz kideríteni, hogy mire gondolt Gates, amikor a harci cselekmények intenzitásának csökkenéséről beszélt. Lehet, hogy úgy véli: immár elvégezték a kitűzött katonai feladatok jórészét, de azért elgondolkoztató, hogy azt is hozzátette: az Egyesült Államok szeretne visszahúzódni a második vonalba a líbiai hadműveleteknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.