BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmi sem ingatja meg a Fidesz-szavazók bizalmát

A Fidesz-szavazók bizalma a jelek szerint annak ellenére töretlen, hogy a forint közelmúltban bekövetkezett gyengüléséhez az Orbán-kormány egyes lépései és a kormányzati kommunikációs bakik is hozzájárulhattak – írja a HVG.

Elsősorban nem a kormányt okolják a az emberek az árfolyam változása miatt, még az MSZP támogatói között is többségben vannak azok, akik inkább vagy teljes mértékben a világ-gazdasági hatásokat teszik felelőssé.

A népesség közel fele húsz évvel a rendszerváltás után is kimondottan piacellenes beállítottságú így nem meglepő, hogy a megkérdezettek inkább a világgazdasági problémákat okolják, derül ki a HVG számára készített Medián-elemzésből. További jelentős csoportot alkotnak ráadásul azok, akik a piaci egyenlőtlenségek kialakulását még elfogadhatónak tartják, ám a külföldiek tulajdonszerzését alapvetően elutasítják. Ezek az attitűdök jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi gazdasági helyzet értékelését és a kormány szerepének megítélését is, írja a HVG.

A lakosság széles rétegeit érintik a devizahitelesek problémái, annak ellenére, hogy tavaly július óta 29-ről 24 százalékra csökkent az érintett háztartások aránya. (Főleg a személygépkocsi-hitelesek száma esett vissza.) Az érintettek 90 százaléka tavaly nyárhoz képest, az év elejéhez viszonyítva háromnegyedüknek kell most többet fizetnie havonta. A megkérdezett devizahitelesek kilátásai tovább romlottak, míg egy éve közülük minden ötödik, most már csak-nem minden harmadik valószínűnek tartja, hogy olyan helyzetbe kerül, amikor már nem képes törleszteni.

A többség a politikusoktól várja a megoldást, három válaszadóból kettő és öt devizahitelesből négy szerint a kormánynak a mostaninál nagyobb szerepet kellene vállalnia az eladósodottak terheinek enyhítésében.

A IMF-EU-delegációval folytatott tárgyalások júliusi megszakítása megosztja a közvéleményt. A válaszadók 44 százaléka – ezen belül a Fidesz szavazók 61 százaléka – úgy gondolja, a konfliktussal a kormány az ország önállósága felé tett lépéseket. Azonban ugyanennyien gondolták, hogy a kormány veszélybe sodorta az ország gazdaságát. A devizahitellel rendelkezők körében azonban a kormánypárti szavazók kétharmada szerint a lépés nagyobb mozgásteret enged Magyarországnak, az MSZP-támogatók kilenctizede viszont úgy véli, a kormány veszélyes játékot űz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.