BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sólyom: Orbán az egyetlen ember!

Sólyom László köztársasági elnök szerdán délelőtt a Sándor-palotában 20 perces négyszemközti tárgyalás után felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

A választói akarat most ért célba, ez a demokrácia ünnepe. Ma Magyarországon egyetlen ember rendelkezik megfelelő parlamenti többséggel ahhoz, hogy kormányt alakítson, és ez az ember Orbán Viktor” – fogalmazott Sólyom László.

Az államfő emlékeztetett: az Országgyűlés alakuló ülését május 14-ére kívánja összehívni, ahol neki javaslatot kell tennie a jövendő miniszterelnök személyére. Mint mondta, megkérdezte Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét, hogy rendelkezik-e elég parlamenti támogatással a kormányzáshoz, és a Fidesz elnöke igennel felelt, mint ahogy arra is, hogy hajlandó-e a kormányzásra. Az alakuló ülésen Orbánnak be kell terjeszteni a kormány programját, amit az országgyűlésnek később jóvá kell hagynia.

Az ezzel a szavazással hivatalba lépett miniszterelnök ezután tesz majd javaslatot a minszterek személyére, akiket a köztársasági elnök nevez majd ki.

„Nem a rendszerváltás élharcosai, hanem az elmúlt nyolc év kormányai tehetnek arról, hogy a választók most arra kényszerültek, hogy megdöntsék a rendszert, és egy teljesen gazdasági és politikai rendszert hozzanak létre” – szögezte le Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a tárgyalásról elmondta: egyértelmű és jól hallható igennel válaszoltam Sólyom elnök úr kérdéseire. Egyértelművé tette: bár a választóktól kapott felhatalmazás kétségkívül jelentős, hiszen több mint kétharmados, szándékai szerint a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja majd szolgálni a munkájával.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.