BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stratégiai megállapodás lehet Azerbajdzsánnal, jönnek az azeri diákok

Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerségi megállapodást kötne, a tárgyalásoka jövő héten megkezdődnek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban tett látogatása során. A cél a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok növelése. Jövő kedden Ilham Alijev azeri elnök Magyarországra jön, és Orbán Viktorral találkozik.

Aláírnak egy légi közlekedési okmányt, ezután a WizzAir újraindítja a Baku-Budapest járatát és egy felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást is, így 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad Magyarország. Az Eximbank pedig tárgyalásokat kezdett a PASHA bankkal egy közös befektetési alapról.

A miniszter az azeri baltás gyilkos kiadatásáról azt mondta, hogy “mi a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezeljük egymástól, így ez most nem került szóba”.

A Freedom House szerint Azerbajdzsánban 1995 óta nem tartottak egyetlen szabad választást sem, legutóbb, a tavalyi választáson véletlenül egy nappal korábban eredményt hirdettek. Az Amnesty International szerint az azeri vezetés mindent elkövet, hogy kritikusait elhallgattassa. A Human Rights Watch pedig azt állítja: az országban büntetlenül maradnak a hatóságok által elkövetett kínzások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.