BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stumpf: Bizalmatlansági spirálba kerülhet a Fidesz is

Stumpf István politológus, egykori kancellária miniszter szerint az emberek mikor voksolnak, gondolnak a day afterre, a választások utáni napokra is.

Stumpf István politológus, az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának egykori vezetője volt vendége csütörtökön este az Egri Hozam Klubnak. Előadásában hangot adott azon véleményének, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a politikai rendszer, ennek az alrendszerei nagyon nehezen működnek, a közigazgatás a szétesés határán van.

Ebben az összefüggésben – akárki kerül kormányra – újjá kell szervezni az államot, a közigazgatást. Számos területen megoldatlan problémák vannak, halmozódnak a szociális feszültségek. Az emberek elvesztették a bizalmukat a politikában, vissza kell valahogy azt állítani - fogalmazott Stumpf István, aki szerint a politikai élet egyfajta farkasvakságban szenved, mindenki mondja a sajátját.

A kormány azt, hogy Magyarország 2 év, 3 év múlva Közép-Kelet Európa újra legsikeresebb reform állama lesz. Nem számol azzal, hogy milyen súlyos szociális feszültségeket okoznak a költségvetési lépések. Az ellenzék meg mintha nem venné tudomásul, hogy Gyurcsány Ferenchez képest Bajnai mégis egy más alkatot képvisel és a vele szembeni kritikát más alapra kellene helyezni – tudósít a Heol.

A politológus szerint számba kéne venni azokat a saját jogú erőforrásokat, benne a földet, a vizet, a geotermikus energiát, az agyi képességeket, azt a tálentumot, amivel rendelkezik ez az ország, és amit fejleszteni kellene, mert láthatóan zöldmeződ beruházásokra már nem számíthatunk olyan mértékben, mint a rendszerváltás hajnalán.

Ebből következően a nemzeti kormányoknak az itt élő emberek iránti felelősségtől vezérelve a közjót kellene szolgálnia, hiszen a kormányzás, meg az állam nem üzleti vállalkozás. Az egy nemzeti szolidaritás közösség, amelyet minden nap újra, meg újra meg kell erősíteni a civil társadalom és a szakma részvételével.

Ha ezeket a változásokat nem lépi meg a Fidesz, akkor vele szemben is megfogalmazódik ez a bizalmatlanság, és olyan spirálba kerülhet ő is, amiből nagyon nehezen tud kijönni. Magyarországon jelen pillanatban valóban egyetlen kormányzóképes erő van és az elkövetkező háromnegyed évben nem is építhető fel más, ezért történelmi a felelőssége az ellenzéknek, hogy ezeket a programokat széles társadalmi támogatottsággal elindítsa és meg is valósítsa - hangsúlyozta a politológus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.