BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Találatot kapott Kadhafi palotája - Líbiai helyzet, most

Találat érte Kadhafi egy palotáját, azonban úgy tudni, a diktátor nem tartózkodott az épületben.

A támadások folytatódtak a líbiai rezsim ellen, azonban annak kimenetele kétséges – ismerik el amerikai katonai tisztviselők.

Éjjel találat érte Kadhafi egyik palotáját, mely feszültséget jelenthet a háború kapcsán a nemzetek között: az épület nem tekinthető teljesen katonai célpontnak. A diktátor egyes források szerint nem tartózkodott a palotában, és azóta sem tudni, hogy hova tűnt.

Moszkva szerint vannak civil áldozatai is a szövetséges csapásoknak, azonban brit és francia forrásoknak erről nincs információjuk.

További ellentét lehet azzal kapcsolatban, hogy nem tisztázott a líbiai katonai beavatkozás célja. Az ENSZ felhatalmazással megkezdett támadás a civil lakosság védelmében született, azonban Kadhafi hatalmának megdöntése is felmerült. A The New York Times emlékeztet, hogy Obama két héttel ezelőtt azt mondta: Kadhafinak mennie kell.

Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta, hogy a beavatkozások célpontja nem Kadhafi.

Hosszas huzavona után végül szombat délután kezdődött meg a Kadhafi-rezsim elleni légi harc. Az első nap mérlege: 22-ből 20 sikeres támadás, a nemzetközi szövetségesek túl-ereje mégsem garantál gyors sikert.

Hosszú és kockázatos lesz a líbiai rezsim elleni harc – két nappal a szövetségesek katonai beavatkozásának kezdete után ez egyre bizonyosabbnak tűnik. Annak ellenére húzódhatnak el a harcok, hogy a francia, brit és amerikai vezetésű – nem NATO-s – koalíció jókora túlerőben van Moammer Kadhafi csapataival szemben. Nehezíti azonban a helyzetüket, hogy a nemzetközi közösség csak a harcok kezdete után négy héttel szánta rá magát a beavatkozásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.