BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: Matolcsy utolsó csomagjáról vitáznak

Nem terhelhető át sem a tranzakciós díj, sem a különadó a fogyasztókra - foglalták törvénybe. Megkezdődött Matolcsy György búcsúzó adócsomagjának vitája is.

Megkezdték Matolcsy György utolsó, még miniszterként benyújtott adócsomagjának vitáját. A kedd késő délután elindult vita sok témát érint: a csomag az adórendszer szinte minden lényeges pontjába belenyúl, a személyi jövedelemadótól kezdve a sporttámogatásig, a kisadókhoz, a tranzakciós adókhoz, a cégautóadóhoz, a kisgyerekes szülők támogatásához, behozna egy olyan kaszinótámogatási rendelkezést, amely kedvezményezetti körébe tartozó kaszinó nincs Magyarországon - és a sor hosszan folytatható.

Mentesülne az öröklési, illetve ajándékozási illeték alól a lakás-előtakarékossági szerződés alapján történő vagyonszerzés. A nem online szerencsejáték-szervezők esetében, a "jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkező, nagy volumenű beruházások megvalósítása érdekében" a minisztérium a 10 milliárd feletti éves tiszta játékbevételre 30 százalékról 10 százalékra csökkentené a jatékadó kulcsát. Az adóalapot emellett növelné a borravaló 50 százaléka. Más kérdés, hogy jelenleg nincs Magyarországon olyan kaszinó, amire illene a törvénybe szánt rendelkezés.

A bányajáradék összege másfél milliárd forint értékhatárig beszámítható lesz az energiaellátók jövedelemadójának összegébe, legfeljebb annak mértékéig. A tervezet egyben pontosítja az érintett, távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, amennyiben az adónem a vízközmű-szolgáltatókra és a háztartási szennyvíz begyűjtésével foglalkozó vállaltokra is kiterjed.

A látvány-csapatsport támogatási adókedvezményének vonatkozásában a minisztérium a 2013-2014 támogatási időszaktól bevezetné a kiegészítő sportfejlesztési támogatást, amelyet a közvetlenül az érintett sportág szakszövetségén keresztül kellene visszaforgatni a sport támogatására. Ám a sport mégsem örülhet: 100 forintnyi támogatás után már nem 10, csak 2,5 forint kedvezmény jutna a cégeknek, vagyis kevésbé lesz népszerű a sportfinanszírozás. 

A pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatosan a törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy az illeték hatálya kiterjed a Magyar Posta által bevezetett fehér csekkekre is.

A minisztérium számos ponton módosítaná a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényt. Így könnyít a szennyezetté vált jövedéki termékek tisztításának szabályozásán, lehetővé teszi, hogy a vendéglátó-ipari tevékenységet folytatók a 2 literesnél kisebb kiszerelésű, a jövedéki adó hatálya alá eső alkoholtermékekből, illetve borból az eddigi egy-egy helyett öt-öt palack lehessen megbontva. Végül a módosító az e törvény értelmében elkövetett egyes jogsértések esetében a meglévő 30 napos bezárási büntetés mellett bevezeti a 12 napos üzletbezárás lehetőségét.

A törvényjavaslat szerint július 1-től már a tartósan lízingelt cégautók esetében is levonható lesz a cégautóadóból a megfizetett gépjárműadó. A korábbi, az adónemek különböző adóalanyából származó jogtechnikai problémát azzal orvosolná a minisztérium, hogy a cégautóadó alanyává válhatna a személygépkocsi tartós bérletbe vevőjét is.

A személyi jövedelemadóról szóló törvényt úgy módosítja a salátatörvény, hogy adómentessé teszi egyrészt az "Út a szakmaválasztáshoz" program keretében, európai uniós források terhére adományozott tanulmányi ösztöndíjat, másrészt pedig a szociális menetdíj-támogatást, azaz egyes utazási kedvezményeket.

Odacsaptak az energiaszolgáltatóknak

A kormánytöbbség a ma délelőtti szavazáson elfogadta a villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvények módosítását. A tranzakciós díjat és a különadót nem terhelhetik rá a cégek a fogyasztóra.

A szavazást követően kezdődött az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi szakellátási felelősséggel kapcsolatos módosításáról szóló javaslat általános vitája. Eszerint a járóbeteg-szakellátás kapacitásainak negyedét adó, önállóan működő rendelőintézetek esetében a feladatellátást nem veszi át az állam, hanem az önkormányzatoknál marad. A javaslat kimondja, hogy ezen rendelők esetében az önkormányzatok által - február közepéig - tett nyilatkozatokat nem veszik figyelembe. A törvényjavaslat szabályozza azt a folyamatot is, amelynek révén a továbbiakban az önálló járóbeteg-szakrendelést fenntartó önkormányzat egyedi döntésével e feladatát a hozzá tartozó vagyonnal együtt az államnak átadhatja.

Szintén ma indult a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitája. A Kocsis Máté és Csampa Zsolt fideszes képviselők által jegyzett előterjesztés az indoklás szerint bevezetné a folyamatos ellenőrzési lehetőségét annak, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésben érintett személy a munkakör betöltése alatt is megfelel-e a biztonsági feltételeknek.

Ezután jöhetett annak a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott javaslatnak a tárgyalása, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem teljesítik a gyermekük tankötelezettségével kapcsolatos kötelezettségeiket, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket. Utána kezdődik a 2009-2010-es nemzeti éghajlatváltozási programról szóló jelentés vitája, majd a Matolcsy-féle saláta.

A nap ezek után a felnőttképzésről szóló javaslat már megkezdett vitájának lefolytatásával ment tovább. Utána jöhet a költségvetés-módosítás és a finnugor rokon népek napjáról szóló javaslat részletes vitája, és a hegyközségekről szóló indítvány általános vitája. A nap három részletes vitával zárul: a környezetvédelmi törvény, a fenntartható fejlődés kerestratégiája, valamint agrártörvények kerülnek napirendre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.