BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA: Izrael ne támadja meg egyedül Iránt

Az ENSZ friss jelentése szerint Irán jelentősen növelte urándúsítási kapacitását a Fordow nukleáris komplexumban. Teherán politikai manővernek minősítette az ENSZ jelentését, miközben az amerikai vezetés egyre nagyobb nyomást gyakorol Izraelre, hogy elkerülje egy egyoldalú, Irán elleni támadás lehetőségét.

Az ENSZ szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) negyedéves jelentése szerint Irán a nemzetközi közösség nyomásgyakorlása ellenére tovább növeli urándúsítási kapacitását. A Teherántól 130 kilométerre található Fordow komplexumban a májusi 1 064-ről 2 140 darabra emelték a dúsító centrifugák számát.

Irán politikai nyilatkozatnak nevezte a jelentést, amelyet a NAÜ az atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások lezárása előtt tett közzé. Teherán szerint a szervezet ezzel pszichológiai hadviselésbe kezdett, mert konstatálta, hogy az iszlám állam képes megfelelő tekintéllyel képviselni álláspontját a nemzetközi közösség előtt. Ali Hameini ajatollah, az ország legmagasabb rangú vezetője tegnapi beszédében ismét leszögezte, hogy országa atomprogramja békés célokat szolgál: "a mottónk: atomenergiát mindenkinek, atomfegyvert senkinek".

A Reuters megjegyzi, hogy ennek ellenére a jelentés tovább élezi majd a nemzetközi helyzetet, miközben Washington igyekszik nyomást gyakorolni Izraelre azért, hogy ne indítson egyoldalú támadást Irán ellen. Mint arról beszámoltunk, az izraeli lapok úgy tudják, hogy elsősorban Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter támogatja az Irán elleni gyors háború ötletét, de egyelőre nem sikerült meggyőzniük a kabinet többi tagját. Az amerikai vezetés bizonyára szeretné elkerülni, hogy Izrael még az amerikai elnökválasztás előtt indítson támadást, ez ugyanis megzavarná a kampányt. Moshe Yaalon miniszterelnök-helyettes az egyik izraeli rádiónak adott mai nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Irán nem érti meg, hogy valódi háborús fenyegetéssel néz szembe és ennek részben az amerikai barátaink az okai". Yaalon hozzátette, hogy számtalan repedés található az Irán köré vont gyűrűben, szerinte ezt példázza, hogy Ban Ki-mun ENSZ főtitkár a héten Teheránba utazott.

Martin Dempsey, az amerikai fegyveres erők főparancsnoka ma megerősítette ezt az álláspontot, leszögezve, hogy Izrael csak késleltetni tudná az iráni atomprogramot és egy egyoldalú támadás semmissé tenné az eddig a nemzetközi szövetség által Irán ellen bevezetett szankciók eredményeit.

Benjamin Netanyahu a jövő hónapban szólal fel Irán kapcsán az ENSZ közgyűlésén és egyúttal Barack Obama elnökkel is tárgyal majd, határozott ígéretet kérve az Egyesült Államoktól a támadásra, ha Irán nem hátrál meg. Ugyanakkor a legnépszerűbb izraeli napilap, a Yedioth Ahronoth ma arról számolt be, hogy dühös párbeszéd zajlott le Netanyahu és a Tel Aviv-i amerikai nagykövet között Irán ügyében, ráadásul – írja a Haaretz – tíz napja Angela Merkel kancellár is arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy mondjon le az Irán megtámadására vonatkozó terveiről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.