BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben Izland uniós csatlakozása

Olafur Grimsson izlandi államfő megvétózta azt a törvényt, amely mintegy 5 milliárd dollárral kártalanítaná azokat a brit és holland betéteseket, akik az ország bankjainak tavalyi összeomlásakor veszítették el megtakarításaikat.

Az elnöki vétó nyomán a törvénytervezetről népszavazáson kellene dönteni. Johanna Sigurdardottir kormányfő ugyan megkérdőjelezte az államfő jogát arra, hogy ilyen kérdésekben referendumot kényszerítsen ki, ám nem jelezte, hogy lépéseket tenne annak megakadályozására.

Az izlandi köztársaság 65 éves történetében eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy a ceremoniális funkciókat betöltő elnök ehhez az eszközhöz folyamodott.

Elemzők szerint a vétó nyomán komoly veszélybe került Reykjavík uniós csatlakozási kísérlete, és késhet annak az 1,8 milliárd dollárnak az átutalása is, amelyet az IMF segélycsomagjának keretében északi szomszédai ígértek Izland megsegítésére. A törvénytervezet ellen ugyanakkor az izlandi választók közel negyede írt alá petíciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.