BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek leírták a görögöket

A németeknek csak egynegyede gondolja úgy, hogy Görögországnak az euróövezetben kellene maradnia, illetve további segítséget kapnia a valutaunió más országaitól - mutat rá az a felmérés, amelyet a Financial Times megbízásából a Harris végzett.

Az ezer felnőtt körében Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában végzett közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy miközben jelentős véleményeltérések mutatkoznak Észak- és Dél-Európa között  az euróövezet válságának különböző aspektusait illetően, a legnagyobb megosztottság Görögország tekintetében tapasztalható.

A németeknek ugyanis mindössze 26 százaléka hiszi, hogy Görögország valaha is visszafizeti a felvett segélykölcsönöket, szemben Olaszországgal, ahol a megkérdezettek 77 százaléka, Spanyolországban pedig a válaszadók 57 százaléka hiszi ezt. Hasonlóképpen, a németeknek közel a fele nem gondolja azt, hogy Görögország valaha is képes lesz eléggé megreformálni a saját gazdaságát ahhoz, hogy ne szoruljon rá nemzetközi segítségre. Ezzel szemben az olaszok 88 százaléka, a spanyolok 70 százaléka valamivel bizakodóbb.

A Financial Times szerint a britek osztják a németeknek a Görögországgal szemben táplált pesszimista véleményét, a lakosság 44 százaléka úgy véli, hogy a döntéshozók nem fogják tudni megoldani a válságot. Érdekesség, hogy miközben a német, spanyol, olasz és francia lakosság túlnyomó többsége úgy látja, hogy a megszorító intézkedések visszavetik a gazdaságot, a britek mindössze 29 százaléka számít negatív következményekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.