BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig írunk élő végrendeletet

Nem csupán közjegyzői okiratba, de teljes bizonyító erejű magánokiratba is foglalhatnánk élő végrendeletünket. A szakemberek a javasolt egyszerűsítéstől azt remélik, többen döntenek majd arról, milyen esetekben és meddig kapjanak életmentő, illetve -fenntartó kezeléseket.

Az egészségügyi törvénynek az élő végrendeletre (living will) vonatkozó szabályozásának módosítását szorgalmazza a Szakmai Kollégium aneszteziológiai és intenzívterápiás tagozata – adta hírül az eLitMed.hu. Az egészségügyi törvény szerint élő végrendeletet jelenleg kizárólag közjegyző előtt tett nyilatkozatban lehet hagyni. Az okiratban annak kell szerepelnie, hogy milyen esetben mond le az aláíró az életmentő vagy életfenntartó kezelésekről.


A javaslat szerint viszont úgynevezett teljes bizonyító erejű magánokirat is elegendő lenne ehhez. Igaz, a rendelkező beszámíthatóságát továbbra is pszichiátriai szakvéleménnyel kellene igazolni.


Az egyszerűsítést már hét éve kezdeményezte a szakmai kollégium az akkori szaktárcánál, ám miután az óta sem foglalkoztak vele érdemben, időszerűnek látták a megerősítését – közölte a Világgazdasággal Élő Gábor. A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgató-helyettese azt mondta: az elmúlt években végzett empirikus kutatásaik egyértelműen alátámasztják, hogy a jelenlegi rendszer túl bonyolult és életszerűtlen, ezért hiába ad lehetőséget a törvény az élő végrendelet hagyására 1997 óta, alig akad erre példa.


Bár konkrét adatok nincsenek erre vonatkozóan, Kapási Olga, a Magyar Közjegyzői kamara elnökhelyettese is úgy véli: az elmúlt években született élő végrendeletek száma valószínűleg még az egy tucatot sem éri el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.