BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonyított: Csökkenti a szürkeállományt az internetfüggés

Egy a közelmúltban megjelentetett kutatás igazolta, hogy a napi 10-12 órán keresztül történő internetezés átalakítja az agy fizikai struktúráját.

A PLoS One magazinban publikált tanulmány az első, amely mérésekkel bizonyította azt, amit eddig csak feltételeztek, nevezetesen, hogy az internetfüggőség átalakítja az agyműködést. Eszerint a naponta sok órán keresztül történő internetezés nem csak átformálja az agy mélystruktúráit, de csökkenti is a felszíni agyréteg vastagságát.

A kutatók a VBM technológiát használva háromdimenziós részekre bontották az agyról készült felvételeket, az eljárás lehetővé teszi a pontos összehasonlítást egyes agyterületek között. Eszerint az internetfüggők esetében a szürkeállomány bizonyos részei akár 10-20 százalékkal kisebbek, mint a nemfüggő emberekéi. A kutatók tapasztalatai szerint minél tartósabb a függés, annál nagyobb mértékű a szürkeállomány csökkenése, ami idővel a gátlások csökkenéséhez és céltudatosság csökkenéséhez vezethet.

Karl Friston, a londoni University College professzora szerint az eredmény nem olyan meglepő, mint amilyennek elsőre tűnik. Mint a Scientific Americannek elmondta, az agyunk a serdülőkor végéig fejlődik, felnőtt korban pedig azok a területek növekednek, amelyeket sokat használunk, vagyis az agy kicsit az izmokra hasonlít. Friston egyébként már korábban igazolta ezt a tételt; 2006-ban ő és tudóskollégái összehasonlították a londoni buszsofőrök és a taxisok agyát. Az eredmény szerint a taxisofőrök hippokampális területén láthatóan sűrűbbé vált a szürkeállomány, ez az a terület, amely a térbeli tájékozódásért és memóriáért felel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.