BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztos, hogy hamisítvány? – Itt az új torinói lepel

Egy olasz tudós létrehozta a torinói lepel pontos mását, szerinte ez a tény hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a Krisztus halotti lepleként aposztrofált tárgy egy középkori hamisítvány.

A 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles leplen egy férfi arcának és testének lenyomata látható. A torinói Keresztelő Szent János katedrálisban őrzött lepel évtizedek óta viták kereszttüzében áll - tudósít a Reuters.

Luigi Garlaschelli, a Paviai Egyetem szerves kémia professzora úgy gondolja, felfedezése lezárhatja a kérdést. A hétvégén egy konferencián mutatja be a dokumentációt és fotókat arról, hogyan hozta létre a lepel pontos mását. Véleménye szerint az a tény, hogy a középkorban is rendelkezésre álló eszközökkel képes volt reprodukálni a művet, azt bizonyítja, hogy az hamisítvány.

A kísérlet során egy önkéntes köré tekerték az anyagot, amelyet aztán savtartalmú festékkel dörzsöltek be, az arcot pedig maszkkal takarták el.

A szénizotópos vizsgálatok szerint a lepel 1290 és 1390 között készülhetett, de a tudósok a mai napig nem jöttek rá, milyen technológiával rögzítették a képet a lenvászonra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.