BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Blatter a botrányok ellenére ismét a FIFA elnöke lehet

Megvették a katari vébét – áll a trinidadi Jack Warner által bemutatott levélben – Egy voks 40 ezer dollárért megvehető

„A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nincs válságban, csak problémákkal küzd, a 2022-es katari világbajnokságra nem lesz hatással a botrány” – hangoztatta a szervezet elnöke. Joseph Blattert egyedüli jelöltként ma választhatják meg ismét, 1998 óta negyedszerre, a FIFA élére Zürichben. A korrupciós vádak miatt elmaradhat a voksolás, az angol a szövetség (FA) ugyanis tegnap már ezt kezdeményezte. Többen szeretnék, ha lenne kihívója Blatternak, de az egyik ilyen reménység, Michel Platini, az európai szövetség elnöke közölte: nem indul. A svájci sportvezető a korábbi két elnökválasztás előtt is botrányokba keveredett, de ezúttal volt szövetségesei is ellene fordultak. Eredetileg lett volna kihívója, az ázsiai labdarúgó-szövetség elnöke. Bin Hammam ellen azonban még a hét végén etikai vizsgálat indult vesztegetés gyanúja miatt. A katari sportvezető május 10-én és 11-én találkozott a CONCACAF zóna (Észak- és Közép-Amerika) vezetőivel, köztük Jack Warnerrel, a FIFA alelnökével. A vizsgálat azt akarta eldönteni, hogy Hammam a FIFA elnöki posztjáért megvesztegetett-e valakit közülük. Állítólag egy voks 40 ezer dollárt ért. Hammam ezek után visszalépett a jelöltségtől.

A vizsgálatot a katari sportvezető kérésére Blatterre is kiterjesztették, mert egyesek szerint tudott az átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit. A svájci sportvezetőt ártatlannak találták. Blatter korábbi szövetségesei – Hammam és Warner – FIFA-tagságát felfüggesztették. Az ázsiai szövetség elnöke fellebbezett, mert szerinte azelőtt büntették meg, mielőtt bármit is rábizonyítottak volna. Warner, a CONCACAF zóna vezetője pedig kiborította a bilit az általa kamu bizottságnak nevezett testület döntése után. Szerinte a vizsgálat elfogult és jogtalan volt, a szálakat mozgató Blattert pedig meg kell állítani.

A FIFA alelnöke közölte: Blatter úgy adott számítógépeket, projektorokat és egymillió dollárt a CONCACAF-nak, hogy erre nem kért engedélyt a FIFA pénzügyi bizottságától. Ezt a FIFA cáfolta. A trinidadi vezető nyilvánosságra hozott egy e-mailt, amelyben Jérome Valcke FIFA-főtitkár jelzi neki: a választáson induló „Hammam azt hiszi, úgy meg lehet venni az FIFA-t, mint ahogy Katar megvette a vb-t”. A katari pályázati bizottság erre tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a kandidálás során. Valcke elismerte, használta a megvásárlás kifejezést, de nem a megvesztegetésre célzott vele, hanem a katariak erős pénzügyi hátterére.

Nick Xenophon ausztrál hon-atya azt kezdeményezte, hogy kormánya kérje vissza a FIFA-tól azt a 46 millió dollárt, amelyet Ausztrália a 2022-es vb kandidálására költött. n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.