BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy nő, Merkel a világ élén

Megerősítést nyert Kína közelgő világelsősége – Az EU a legrosszabb befektetési hely?

Felmérés. Angela Merkel német kancellár nyerte a Bloomberg globális felmérését a befektetők körében 70 százalékos támogatottsággal. A második David Cameron brit miniszterelnök lett 63, míg a harmadik Hu Csin-tao kínai elnök 58 százalékkal. Az amerikai hírügynökség legutóbb júniusban készített hasonló felmérést. Akkor Merkel támogatottsága 49, Cameroné 52 és Hu Csin-taoé 50 százalékos volt.

A témához kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

Merkel azzal tudta látványosan növelni globális népszerűségét, hogy határozott lépéseket tett a költségvetési bevételek növelése és a kiadások csökkentése, a deficit lefaragása, továbbá az eurózóna – azon belül Görögország – összeomlásának megakadályozása érdekében, s hazájában kedvező feltételeket teremtett a befektetők számára.

Képes volt az európai növekedés élvonalában tartani országát – indokolta a Merkelre leadott szavazatát John Lee, az amerikai Peapack-Gladstone Bank portfóliómenedzsere. Amerikában, Ázsiában és Európában is a német kancellár vitte el a pálmát. Az Egyesült Államokban 74 százalékos a népszerűségi mutatója, ez nagyobb, mint a 71 százalékos rátával büszkélkedő Ben S. Bernanke Fed-elnöké.

Merkellel szemben aligha büszke elért eredményére Barack Obama amerikai elnök. Tíz megkérdezett közül alig több mint hárman nyilatkozták azt, hogy optimistán ítélik meg politikáját. Hasonlóan feszenghet Nicolas Sarkozy francia elnök és Kan Naoto japán miniszterelnök: még Obamáénál is szerényebb, 27 százalékos a támogatottságuk.

Ugyanakkor a több mint 1400 befektető megkérdezésével lezajlott felmérés másik fontos fejleménye, hogy megerősítést nyert: a világ legnagyobb gazdasága lesz két évtizeden belül Kína. Az is kiderült, hogy a várakozásaikat tekintve a befektetők „imádják” az ázsiai óriási országot: a megkérdezett európaiak 63, az amerikaiak 53 és az ázsiaiak 56 százaléka remél ott számára jövedelmező üzletet. A felmérés eredménye szerint Brazíliával együtt Kína kínálja a legjobb lehetőségeket a befektetőknek. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Kína gyors előretörésével magasabb nyersanyagárakra és egyúttal az ott élők jövedelmének növekedésére is lehet számítani. Tanulságos külön is szólni arról, hogy a világ mely országait tartják a legjobb és a legrosszabb lehetőségeit kínáló helyeknek a megkérdezettek. A már említett Kína és Brazília mellett a legjobbak közé tartozik még India, az Egyesült Államok, Afrika, az Európai Unió és Oroszország. Érdekes, hogy a megkérdezettek szavazatai alapján ugyanakkor a világ legroszszabb befektetési helyeinek élén is feltűnik az EU, a második Japán és a harmadik Nagy-Britannia előtt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.