BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hawaii-t is elérte a szökőár

Letarolta Japán északi, partvidéki régióit a földrengés után bekövetkező cunami, százezrek ragadtak a metrószerelvényekben és a gyorsvonatokon, egy személyszállító hajó eltűnt a partoknál.

Az évszázad katasztrófája sújtotta Japánt péntek délelőtt: a Csendes-óceáni tengerfenéken bekövetkezett 8,9-es erősségű földrengés következtében  - illetve a földrengést követő szökőár miatt - eddig legalább kétszázan vesztették életüket, a károkat pedig csak megbecsülni lehet, de a végösszeg biztosan meghaladja a több százmilliárd dollárt.

A BBC értesülései szerint a Mijagi prefektúrában lévő Szendai kikötővárosban 2-300 holttestet találtak a hatóságok és legalább 80 halálesetet jelentettek más területekről. Ezen kívül több százra rúghat az eltűntek száma.

A szökőár a legsúlyosabban Iwate, Fukusima és Mijagi tartományokat érintette, Mijagi partszakaszain a szakemberek szerint a hullámfornt magassága meghaladta a 10 métert.

Közben a cunami lecsapott a Hawaii-szigetekre is: a tengerparti települések lakosságát a hatóságok már evakuálták és a turisták a hotelek felső emeleteire költöztették. A szökőár átvonulását jelentettek a Fülöp-szigetekről és Indonéziából is: itt az óriáshullám sem áldozatokat, sem károkat nem követelt.

 

 

 

 

 

A földrengés - részben a japán építészet felkészültsége miatt - viszonylag kevés kárt okozott a tokiói régióban és Honsú szigetén, ám az északi partvidék ipari létesítményeiben súlyos károk jelentkeztek, valamint több város lakó- és kereskedelmi épületei is súlyosan megsérültek.

A legnagyobb veszélyt jelenleg az atomreaktorok jelentik, amelyeket szintén károsított a rengés. A fukusimai üzemben a Business Insider jelentése szerint egyelőre nem tudták beindítani a vészleállás esetén szükséges automata hűtési rendszert. Egy másik reaktorban tűz keletkezett. A japán kormány az érintett tartományokban nukleáris vészhelyzetet hirdetett ki.

A legfrissebb hírek szerint a hatóságok megkezdték az erőmű körüli települések kiürítését.

 

A világ Japán segítségére siet

Az Európai Unió és hazánk, valamint már a világ 65 országa felajánlotta segítségét Japánnak. Tokió hivatalosan is kérte az ENSZ és az Egyesült Államok segítségét.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója és Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató is a helyszínre tart, hogy segítsen a bajbajutottakon.

További gondot jelent, hogy Honsú szigeten (ahol a főváros is fekszik) összeomlott az áramellátás és a vezetékes telefonhálózat. Százezrek ragadtak a metrószerelvényekben, és a szupervonatokon, a vonatokon alig van víz és élelem.

A földrengés miatt az óceánban keletkezett szökőár alig egy órával a földrengés után csapott le a japán partvidékre. A televíziótársaságok és amatőrök által rögzített videókon látszik, ahogy az óriáshullám autókat, házakat és hajókat ragad magával.

A japán hatóságok jelentése szerint a part közelében több hajó is áldozatául esett az óriáshullámnak: egy személyszállító hajó, a fedélzetén 100 utassal eltűnt.

Cunamiriadót rendeltek el pénteken a Csendes-óceán telje s partvidékére is - közölte az amerikai szökőárfigyelő központ. A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.

A szökőár az éjszaka folyamán eléri az Egyesül Államokat, és magyar idő szerint szombat reggel Chile partjait is.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója és Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató is a helyszínre tart, hogy segítsen a bajbajutottakon. Konzuli közlemény a Japán földrengésről Mai napon 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, súlyos károkat követelve Sendai, Miyagi, Iwate térségben. A földrengés Tokióban is nagyon erős volt, a fővárosban a közlekedés megbénult, a telekommunikáció akadozik, a vonalak túlterheltek.

Tekintettel a kialakult helyzetre, a Külügyminisztérium javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásaikat Japán észak-keleti térségébe lehetőség szerint halasszák el a helyzet helyreállásáig. Kérjük, hogy a saját döntésük és felelősségük alapján utazni készülő állampolgáraink az aktuális feltételekről előzetesen tájékozódjanak az adott légitársaságnál, utazásszervezőnél, kinti meghívó partnernél, leendő szállásadójuknál.

Magyar orvosok indulnak Japánba A Magyar Református Szeretetszolgálat orvosokat és pénzt küld a földrengés sújtotta Japánba - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata.

A szeretetszolgálat két orvosa már Budapesten tartózkodik, ahol előkészítik a csoport felszerelését, a gyógyszereket, és kötszereket. További öt orvos jelezte, hogyha a szeretetszolgálat zöld utat kap Japántól, azonnal ki tudnak utazni - tájékoztattak. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='385187']

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.