BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heves marakodás a húsosfazékért

Amerikaifutball. „Nőhet az érdeklődés a magyarországi amerikaifutball iránt, ha az Egyesült Államokban az idén elmarad az NFL-szezon” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Amerikai Football Csapatok Szövetségének (MAFSZ) elnöke. Tóth László szerint azok, akik megszerették ezt a sportágat az NFL-en keresztül, vagy az amerikai egyetemi bajnokságot és a világbajnokságot kísérik nagyobb figyelemmel az elmaradt szezon alatt, vagy a magyarországi amerikaifutballal próbálnak enyhíteni a meccshiányon.

Az amerikaifutballt Magyarországon mintegy 2000-en játszszák, a mérkőzéseken az időjárási körülményektől függően 300 és 1000 fő közötti nézőszám van. Az érdeklődés egyre nagyobb. „Ezek valódi családi események, nincs szükség komolyabb biztonsági előkészületekre” – hangoztatta Tóth László.

Az NFL-ben a 32 csapattulajdonos és a játékosok szervezete vitázik a liga mintegy 9 milliárd dolláros bevételének elmaradásáról. A tulajdonosok – akik már 2008-ban egyhangúlag felmondták a kollektív szerződést – sokallják a játékosok 4,8 milliárdos részesedését, és növelni szeretnék az alapszakaszbeli meccsek számát is. A játékosok eddig a bevételek 59-60 százalékát kapták, a tulajdonosok ezt csökkentenék 41 százalékra. Jobban fizető baleset-biztosításokat is követelnek, és belenéznének a klubok könyvelésébe, amelyek nehezen hihetően a profit elmaradásáról panaszkodnak. Az előző szezon televíziós nézettsége rekordokat döntött, a bevétel akár 10 milliárd dollárra is nőhetett volna az idényben. A szerződésekből való kizárás (lock out) alatt a játékosok nem léphetnek a stadion területére, nem kapnak juttatást, nem fizetik az egészségbiztosításukat.

Az idény elmaradása komoly anyagi kiesést okoz a világ legnyereségesebb sportvállalkozásának számító NFL-nek. Tóth László szerint az amerikaifutball másodlagos piacán, a kereskedelemben nem lesznek új szezonális termékek, és ez visszafogja az értékesítés dinamikáját. „A csapattulajdonosok dollármilliókat fognak veszíteni, de nem mennek tönkre, a játékosoknak sokkal nagyobb gondot okozhat, attól függően, milyen anyagi tartalékokkal rendelkeznek” – vélte a MAFSZ elnöke. Tóth szerint legkésőbb május közepéig lehet remény, hogy lesz NFL-szezon. n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.