BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ifjabb Kadhafi: "Az utolsó töltényig harcolunk"

Szeif al-Iszlam Kadhafi televíziós nyilatkozatában kijelentette: apja, a líbiai elnök továbbra is hatalmon marad a hadsereg támogatásával és "az utolsó emberig és utolsó töltényig harcol a felkelők ellen".

Immár hatodik napja folytatódnak a Kadhafi-ellenes tüntetések Líbiában, az AP jelentése szerint az elnököt támogató demonstrálók tüzet nyitottak a Tripoli központjában található Zöld Téren gyülekező tömegre. Az MSNBC jelentése szerint a tüntetők a legfontosabb kormányzati épületet is felgyújtották.

A hírügynökség szerint az ellenállás egyre erősebb, a második legnagyobb városban, Bengáziban hétfőn már az ellenzék uralta az utcákat, miután véres összecsapások során átvették a város irányítását. A demonstrálók eltávolították a líbiai zászlót a városi bíróság épületéről és helyébe az 1969-ben véget ért monarchia lobogóját tűzték. Az emberi jogi szervezetek szerint eddig több mint kétszázan vesztették életüket a harcokban, ugyanakkor a kormány szerint a valós szám 84.

Líbiában zajlottak eddig a legkeményebb összecsapások a kormányellenes erők és a kormány között a Közel-Keleten, ugyanakkor Kadhafi fia vasárnap esti televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: Líbia nem Tunézia vagy Egyiptom, a fegyveres erők teljes mértékben támogatják az elnököt. A diktátor fia egyúttal azzal fenyegette meg a tüntetőket, hogy polgárháborúhoz vezet a demonstrációk folytatása, amelynek során "eléghet" az ország olajkincse.

Eközben a brit British Petroleum (BP) közölte: felkészíti a Líbiában dolgozó alkalmazottait az evakuálásra. Az olaj ára továbbra is emelkedik a potenciális ellátási nehézségek miatt. A márciusi szállítású könnyű nyersolaj 88 dollár fölött áll ma Ázsiában, miközben az áprilisi jegyzésű Brentért már több mint 104 dollárt adnak Londonban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.