Nem véletlenül: a 6–15 év közötti fiatalok 28 százaléka legalább olyan arányban fogyaszt egészségtelen ételeket, mint egészségeset, a fiatalok további
6 százaléka pedig kifejezetten egészségtelenül táplálkozik – derült ki a válaszokból. Szerintük összességében az iskoláskorúak harmada fogyaszt nagymértékben egészségtelen ételeket. Míg azonban tejterméket 79 százalékuk vesz magához napi rendszerességgel, gyümölcsöket mindössze 55 százalékuk.
„A fejlődő szervezet esetében különösen nagy szükség van a tejtermékek fogyasztására, hiszen a folyamatosan fejlődő és növekvő csontrendszer sokkal nagyobb kalciumbevitelt igényel. A növekedéshez szükséges aminosavak a tejtermékekben könnyen emészthető és jól felszívódó formában vannak jelen – mondta el Strasser-Kátai Bernadett, a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – A tej komplex folyadék, megtalálható benne mindhárom fő tápanyagforrás: a fehérje, a zsír és a szénhidrát. Emellett számos úgynevezett mikrotápanyagot is tartalmaz, vitamint, ásványi anyagokat. Ügyelni kell arra is, hogy a fiatalok vitamin- és ásványianyag-szükségletüket ne egyszeri evés során vigyék be a szervezetbe, hanem minden egyes étkezéskor fogyasszanak tejterméket. Míg a tejfogyasztás a kalcium, fehérje és egyéb tápanyagok bevitelére szolgál, addig a gyümölcslevek nagy víztartalmuknál fogva a folyadékpótlást segítik elő, esetleg vitaminokat juttathatunk segítségükkel a szervezetbe.”
A helyes étkezés népszerűsítésére a Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként elindította a Montice Margaréta Gyűjtési Edukációs Programját is. A program célja az, hogy felhívja a gyermekek, szüleik és nevelőik figyelmét
az egészséges táplálkozás fontosságára.
„A fiatalok étkezését sokszor nagy mennyiségű, de rossz minőségű, tápanyagban szegény ételek jellemzik” – véli Strasser-Kátai Bernadett, aki szerint ezért lenne szükség kevesebb, de jobb minőségű tápanyagot tartalmazó ételt rakni a család asztalára. A jobb minőségű zsírszegény ételek fogyasztása mellett a másik fontos szempont, hogy a fiatalok ne ritkán nagy mennyiséget, hanem inkább többször és kevesebbet egyenek: a hozzáértő kutatók a napi ötszöri étkezést ajánlják – emlékeztetett a Mona Hungary tulajdonos-ügyvezetője. Tudvalévő, hogy a tanuláshoz és a koncentrált figyelemhez a szervezetnek nagy mennyiségű energiára van szüksége – ezért a gyermekek esetében kiemelten fontos a reggeli étkezés.
Vági Zsolt, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakértője is megerősíti, hogy a gyerekeknek több tejterméket kellene fogyasztaniuk. Az iskoláskorúaknak a fehérjeszükséglete ugyanis messze meghaladja a felnőttekét. A fiatalok étrendjének a kialakításakor ezért a gondos édesanyának sok mindenre ügyelnie kell. A gyerek szervezetének sok építőkőre van szüksége, hiszen nemcsak fenntartania, hanem mindig építenie is kell fejlődő szervezetét; a gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapodik és növekszik. A szakértő tehát azt ajánlja: az általános iskolás gyermekek naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket fogyasszanak – ugyanis a tejben lévő vitaminok és tápanyagok nélkülözhetetlenek a fejlődő szervezet számára, főleg a csontok növekedését segítik elő. Az intézet ajánlása szerint ez a mennyiség naponta egy körözöttes kenyérnek vagy 1-1 pohár joghurtnak vagy tejnek felel meg.
„a tejtermék nagyon fontos
a gyermek szervezetének”, „fontos, hogy ne génmanipulált tejet fogyasszanak”, „friss legelőkön tartott tehenek egészségesebb tejet adnak”, „génmanipuláció-mentesség a teljes folyamat alatt”, a megkérdezett édesanyák nagy arányban egyetértettek. Az is kiderült azonban, hogy a szülők többsége inkább ár alapján vásárol tejet, tehát az elméleti tudás nem mindig párosul gyakorlati megvalósulással. Az áron kívül különösen odafigyelnek a zsírtartalomra,
de a minőségi ellenőrzést hirdető termék mindössze
8 százalékuk döntését befolyásolja.
Az anyukák 69 százaléka szerint előfordulhat vagy biztosra vehető, hogy génmanipulált tejet forgalmaznak hazánkban, csupán 7 százalék gondolja jóhiszeműen, hogy ez nem fordulhat elő.
„a tejtermék nagyon fontos
a gyermek szervezetének”, „fontos, hogy ne génmanipulált tejet fogyasszanak”, „friss legelőkön tartott tehenek egészségesebb tejet adnak”, „génmanipuláció-mentesség a teljes folyamat alatt”, a megkérdezett édesanyák nagy arányban egyetértettek. Az is kiderült azonban, hogy a szülők többsége inkább ár alapján vásárol tejet, tehát az elméleti tudás nem mindig párosul gyakorlati megvalósulással. Az áron kívül különösen odafigyelnek a zsírtartalomra,
de a minőségi ellenőrzést hirdető termék mindössze
8 százalékuk döntését befolyásolja.
Az anyukák 69 százaléka szerint előfordulhat vagy biztosra vehető, hogy génmanipulált tejet forgalmaznak hazánkban, csupán 7 százalék gondolja jóhiszeműen, hogy ez nem fordulhat elő.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.