BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael nem támadja meg Iránt - egyelőre

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter mai nyilatkozata szerint még "távoli az idő", amikor Irán esetleges megtámadásáról döntenek.

A védelmi miniszter az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva állította, hogy nem sürgős Irán megtámadása, igaz, arra vonatkozólag nem szolgált információval, hogy ez a "távoli időpont" mikor lehet. Annyit viszont közölt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Kadima vezetőinek márciusi újraválasztása mindenképpen megelőzi majd ezt az időpontot. A Reuters megjegyzi, hogy Barak egy nappal az amerikai fegyveres erők főparancsnokával tervezett washingtoni találkozója előtt nyilatkozott. Elemzők szerint a Martin Dempsey tábornokkal tartandó megbeszélés során az amerikai kormány igyekszik majd lebeszélni Izraelt Irán megtámadásáról.

Irán továbbra is ragaszkodik álláspontjához, miszerint atomprogramja békés célokat szolgál, ugyanakkor a Hormuzi-szorosban tartott hadgyakorlata és az ezzel kapcsolatos kijelentések egyértelműen a nemzetközi közösség provokációját szolgálták. Barak szerint, ha Irán megkezdi a harcászati minőségű urán dúsítását, akkor meg kell tagadnia az együttműködést az ENSZ megfigyelőivel, ez pedig a tárcavezető szerint egyértelmű jel lenne arra, hogy megérett az idő az újabb szankciókra vagy akár egyéb lépésekre is. Arra a kérdésre, ilyen értelmű döntést követően Teherán mennyi idő múlva lenne képes nukleáris fegyver előállítására, Barak úgy válaszolt: biztosan nem évekről van szó, az időtartam egy-másfél évre tehető.

Jelenleg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség minden Irán által megjelölt atomlétesítményt monitoroz, de a nyugat félelmei szerint Teherán további üzemeket épít fel titokban. Emellett az amerikai fél attól tart, hogy az ország fokozatosan emeli az általa előállított urán tisztaságát, hogy aztán adott esetben gyorsan eljuthasson a harcászati szintig.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.