BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korosodó kismamák

Egyre idősebb korban, átlagosan 30 éves koruk fölött szülik meg első gyermeküket napjainkban a magyar nők, de a helyzet egész Európában hasonló. A termékenység szintjének jelenlegi és jövőbeni alakulását egyre inkább a harmincas éveikben járó nők gyermekvállalási magatartása határozza meg. Közöttük viszont egyre több a diplomás, aki számára fontos a család és az egzisztencia összeegyeztethetősége.

Ma a 30-34 éves nők több mint harmada, a 35-39 éveseknek pedig az ötöde gyermektelen. A még nem szült harmincas nők aránya húsz év alatt több mint háromszorosára, 13-ról 45 százalékra nőtt. A gyermektelenek aránya ennél is nagyobb, 77 százalék a 25 évesek között, szemben az 1990-ben mért 30 százalékkal.

A Központi Statisztikai Hivatal témában készült elemzése rámutat: míg az 1990-es évek elejéig teljesen általános társadalmi jelenségnek számított, hogy a nők a húszas éveik elején szülnek, napjainkban ez már kifejezetten ritka. Korábban nem tapasztalt dinamikával emelkedett az első és a további gyermeket vállaló anyák átlagos életkora: 2011-ben a szülő nők átlagos életkora 29,4 év volt, első gyermekük születésekor az anyák átlagéletkora majdnem 28 év volt. Csak összehasonlításképp: 1970-es években jellemzően 21-22 évesen hozták világra első gyermeküket az anyák.
Mindez azt is jelenti, hogy az 1990-ben született gyermekek több mint felét még 25 év alatti nők hozták világra, az ezredforduló környékén születettek mintegy harmadának, 2010-ben pedig már csak alig ötödének volt ilyen fiatal édesanyja. S míg 1990-ben a 20-24 évesek gyermekvállalási hajlandósága volt a legmagasabb, addig a 2001-ben szülő nők legnagyobb hányada a 25-29 éves, 2010-ben pedig már a 30-34 éves korosztályból került ki. Az elmúlt 110 év demográfiai adatai szerint még sohasem volt ilyen magas a 30 éves és idősebb nők részesedése a gyermekvállalásban.
Úgy tűnik – vonják le a következtetést a kutatók -, hogy jelenleg abban az életkorban kezdik el világra hozni gyermekeiket az anyák, amelyikben húsz-harminc évvel ezelőtt már befejezték a családalapítást. Kapitány Balázs és Spéder Zsolt a Demográfiai portréban publikált cikkében azt írják, hogy a gyermekvállalás kitolódásában kulcsszerepe van az oktatás bővülésében, a párkapcsolatok átalakulásának és az önálló egzisztencia-teremtés nehézségeinek is.
A gyermeket vállaló édesanyák között gyorsan nő a diplomások aránya, számukra azonban fontos a munka és a család összeegyeztethetősége.
Az egyre későbbi gyermekvállalás tendenciája gyakorlatilag mind a 27 EU-tagállamban megfigyelhető: a 2002-es 29,2-ről 2011-re 30 évre nőtt a szülő nők átlagéletkora. A legidősebben, átlagosan 31 éves koruk felett jelenleg Írországban, Olaszországban és Svájcban vállalnak gyermeket a nők, míg 27 év körül csupán Bulgáriában és Romániában van ma már az anyák átlagéletkora, holott az évezred elején ez még Csehországban, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, sőt hazánkban is így volt.

Az igazgató elmondása szerint idősebb korban gyakrabban jelentkezhet mióma, vetélés, koraszülés, méhen kívüli terhesség, ezen kívül a kísérőbetegségek kockázata is jelentősen emelkedik. Negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékánál, a cukorbetegség 10-20 százalékánál fordul elő.

Az anyai életkor növekedésével a magzati fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.