BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kudarc a mobilitási program

Hiába a havi több tízezer forintos lakhatási támogatás, eddig mindössze négyszázan vették igénybe a munkavállalói mobilitás ösztönzését szolgáló apanázst. A munkát keresők továbbra sem szívesen vállalnak munkát az otthonuktól távol, legalábbis az országon belül, mert a külföldi lehetőségek egyre népszerűbbek.

Másfél éven át több tízezer forintos lakbér-, illetve rezsitámogatást kérhetnek tavaly október óta azok, akik az országon belül, de az otthonuktól legalább száz kilométerre találnak maguknak állást. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kommunikációs Titkárságának tájékoztatása szerint bár a lehetőség iránt eddig csaknem tizenegy ezren érdeklődtek, a kérelmet alig több mint hétszázan nyújtották be, míg a támogatást mindössze 399-en vehették igénybe. Száznegyvenöt igényt elutasítottak, mert a kérelmező nem volt jogosult a juttatásra, 48-an még a döntés előtt maguk vonták vissza a kérelmüket, 120 esetben pedig még nem zárult le ez igényelbírálás.

A legtöbb kérelmet Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adták be. A legtöbben budapesti, valamint Fejér és Győr-Moson-Sopron megyei munkavállalást terveznek – közölték érdeklődésünkre az NGM-nél.

Ez azt jelenti, hogy a mobilitást ösztönző lakhatási támogatás iránt végül is jóval kisebb az érdeklődés, mint amire a szaktárca számított. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár tavaly úgy nyilatkozott, hogy szerinte néhány ezren élhetnek majd a lehetőséggel. Az optimizmust megalapozhatta az a még tavaly májusban készült Századvég-kutatás is, amely azt mutatta, hogy a lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban arra ösztönözné, hogy akár a lakóhelyüktől távol vállaljanak munkát. A Századvég ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mobilitás növelése csak akkor hozhat látványos foglalkoztatásbővülést, ha a beruházások révén a munkaerő iránti kereslet is emelkedik.

A mobilitás tekintetében ugyanakkor igencsak ellentmondásos a munkavállalók hozzáállása. Amint arra a 2012-es tapasztalatok alapján a Jobinfo.hu állásszemléző oldal rámutat: míg belföldön egy új álláslehetőség kapcsán nem szívesen költöztünk, a külföldi munkák egyre többeket bírnak távozásra. Az országon belül azonban nem csak az újabb lakhatási, de a már évek óta elérhető utazási támogatások iránt is alig van érdeklődés. Az NGM adatai szerint évente alig egy-kétezerre tehető a nem a lakóhelyükön munkát vállaló, ezért a helyközi utazási vagy csoportos személyszállítási támogatásban részesülő munkavállalók száma.

Mindezek alapján nem véletlen, hogy arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e még más jellegű intézkedést az NGM-ben a munkavállalók mobilitásának ösztönzésére, azt a választ kaptuk: „A jelenlegi szabályok valamennyi, a lakóhelyüktől távol munkát vállalók támogatására biztosítanak lehetőséget”.

Tízezrek havonta

A lakhatási támogatást a legalább három hónapja álláskeresőként nyilvántartottak, a pályakezdő álláskeresők, valamint a csoportos létszámleépítéssel érintettek kérhetik, ha a lakóhelyüktől legalább 100 kilométerre találnak állást, vagy naponta több mint 6 órát kellene munkahelyük és otthonuk között ingázniuk. A támogatás összesen másfél évre szól, és fokozatosan csökkenő mértékű. Az első hat hónapban maximum havi 100, a másodikban fél évben havi 60, míg a harmadik hat hónapban havi 40 ezer forint összegben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.