BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légzésleállás, eszméletvesztés: a régieknél is veszélyesebbek az új drogok

A szintetikus kannabisz elsődleges összetevőjét már számos európai országban és az Egyesült Államokban is betiltották.

Az orvosok egy ideje már kongatják a vészharangot az úgynevezett a mesterségesen előállított, úgynevezett dizájner drogok miatt. Ezen a héten a rendőrség is figyelmeztetést adott ki, miután április eleje óta tíz fiatalt kellett kórházba vinni egy a feketepiacon újólag megjelent kábítószer fogyasztói közül légzésleállás, eszméletvesztés miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Kovács Viktória szerint a kábítószer alapanyaga fehér por formájában érkezik Magyarországra, feltehetően Kínából. A port általában valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban feloldják, majd az így kapott folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényt kiszárítják, olykor dohányt kevernek hozzá, és cigarettapapírba sodorva szívják el. Az eddig ismertté vált esetekben a szert 15-17 évesek fogyasztották, akik rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak.

Az Országos Addiktológiai Intézet főorvosa, Petke Zsolt szerint ez a drog - hatóanyagát tekintve - nagy valószínűséggel a már korábbról ismert, JWH-hoz hasonló szintetikus kannabisz, amelynek elsődleges összetevőjét már számos európai országban és az Egyesült Államokban is betiltották. A szer a marihuána hatását imitálja, de annál sokkal károsabb: a fogyasztása szívpanaszokat és pszichés zavarokat is okozhat. A most kimutatott drog kis adagban gyors szívverést, vérnyomás-emelkedést, szorongást, feszültséget, néha agresszív késztetéseket okoz, ha pedig tartósan, illetve nagy adagban használják, ezek a tünetek csak fokozódnak. A hatás ugyanakkor elsősorban a droghasználó személyes érzékenységétől, illetve attól függ, hogy mennyire tolerálja azt a szervezete. Van, aki az első alkalommal semmit sem tapasztal, másnál hasonló mennyiségű szer akár pánikrohamot, agresszivitást is kiválthat.

Petke Zsolt azt mondja, nem tudnak olyan esetről, amikor ez a drog közvetlen életveszélyt okozott volna, de mivel hatóanyagok nehezen ellenőrizhetőek, ezért szinte soha nem lehet pontosan megállapítani mit tartalmaz a drog. Épp ez a legijesztőbb ezekben az úgynevezett dizájner drogokban, amiket a kábítószerlistán szereplő, tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, és amelyek mindinkább kiszorítják a hagyományos kábítószereket.

A tabletták, füvek készítői nem vegyészek, így kiszámíthatatlan egy-egy adag pontos hatóanyag-mennyisége – figyelmeztetett Zacher Gábor. A toxikológus elmondta, szinte heti rendszerességgel találkozni új anyagokkal. Ezek révén az előállítók, a terjesztők és a fogyasztók is elkerülhetik a keményebb szankciókat, mert ha le is buknak, csak egészségre ártalmas szer előállítás, birtoklása, nem pedig kábítószer-birtoklás ellenük a vád. Ezek a döntően Kínából, Indiából származó drogok ráadásul lényegesen olcsóbbak is, mint a hagyományos, tiszta kábítószerek, dizájner drog sokszor az alkoholnál is kevesebbe kerül, viszont a hatása durvább.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.