BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megdöbbentek a Fidesz ötletén a szakszervezetek

Megdöbbenve olvasták a szakszervezetek azt a törvénytervezetet, amelyet 2010. május 20-án – előzetes tájékoztatás nélkül – önálló képviselői indítványként nyújtottak be a parlamentnek.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénytervezet kiterjed a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek, azok területi és helyi szerveire, valamint – most először – a rendvédelmi szervek nem hivatásos szolgálati viszonyban álló (jelenleg közalkalmazotti jogállású) munkavállalóira is.

Nincs új kormánya az országnak, ugyanakkor a jelenlegi parlamentnek az egyik első intézkedése az lenne, amely lehetőséget teremtene olyan elbocsátásokra, miszerint indokolási kötelezettség nélkül bárkit, maximum két hónapi felmentési idővel az utcára lehetne tenni, s ez ellen nincs jogorvoslat.

A szakszervezetek – ezt az érintettek számára elfogadhatatlan lépést – úgy értékelik, hogy így nem érvényesülhet a felkért miniszterelnök, Orbán Viktor május 14-én, az Országgyűlés alakuló ülésén meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszere.

A képviselői indítvány azonnali tárgyalása azt a látszatot keltheti, hogy azok alkotóinak nem áll szándékában a szociális partnerekkel, szakszervezetekkel való egyeztetés. A munkavállalók nagy tömegét érintő foglalkoztatási jogszabály hatályon kívül helyezése, új szabályok megalkotása minimum azt igényli, hogy a hatályos Jogalkotási törvény, a Munka Törvénykönyve előírásai szerint, előzetes egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.