BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek Ausztriából a diplomások

A felsőfokú - egyetemi, főiskolai - végzettségűek számára a jelek szerint Ausztria már csak „feltételesen” vonzó - írja a Die Presse csütörtöki számában.

Nem csupán a felsőfokú képesítésű osztrákok hagyják el az átlagnál gyakrabban az országot, hanem már a külföldiek is, akik a felsőfokú tanulmányaikat Ausztriában fejezték be, s többnyire nem maradnak ott.

Különösen drámaian mutatkozik meg ez a nem EU-országokból érkezett, végzett egyetemisták körében. Közülük még a minden ötödik sem törekszik arra, hogy Ausztriában találjon munkahelyet magának. Ez tűnik ki egy részletes értékeléséből, amit a Die Presse szerzett meg. Eszerint az első évben csak 222 külföldi végzős kért magának „Piros-Fehér-Piros”-kártyát, amely az osztrák munkaerőpiachoz való hozzáférés lehetőségét biztosítja számára. Összehasonlításul: csupán a 2010/2011-es tanévben 1285 harmadik országbeli állampolgár szerzett Ausztriában diplomát.

A Die Presse szerint mindenekelőtt gazdasági szempontból lenne előnyös a külföldi végzős diákokat Ausztriában tartani. Végtére is nagyrészt az osztrák adófizetők költségére képezték ki őket. Ezen kívül az Ausztriában tanuló külföldiek száma nem nagy. A 2010-2011-es tanévben összesen 77 827 fő volt, kétharmaduk valamely EU ország polgára. Egy minap közzétett tanulmány  - amely Bécsnek mint tudományos telephelynek a vonzerejét vizsgálta - azt a következtetést vonta le, hogy csekély az "Ausztriában maradás vonzereje" más országokhoz viszonyítva.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.