BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden pszichológiai teszten átment a Germanwings gépét elpusztító másodpilóta

Francia ügyészségi forrás szerint szándékosan törte össze a kedden lezuhant Germanwings-gépet a másodpilóta - jelentette több hírforrás.

Szándékosan pusztította el kedden a Germanwings A320-as gépét a másodpilóta - közölte Brice Robin, Marseille ügyésze az AP és a CNN híradása szerint. A Lufthansa szerint egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi lehetett az Airbust az Alpoknak vezető pilóta tettének motivációja.

Az ügyészség szerint a fekete dobozon rögzített hangfelvételek bizonyítják, hogy a másodpilóta nem engedte be a fülkébe a visszatérni próbálkozó kapitányt. A hangfelvételek arra utalnak, hogy a felszállás után jó ideig nyugodt volt a hangulat a pilótafülkében, majd a kapitány átadta a másodpilótának az irányítást, és egy rövid időre kiment, valószínűleg WC-re. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem engedte be. A fekete doboz hangfelvételein ezután is nyugodt lélegzés hallatszik, amiből kiderült, hogy nem vesztette el az eszméletét a másodpilóta. Az első tiszt szándékosan állította át úgy a műszereket, hogy csökkenthesse a gép repülési magasságát - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Wall Street Journal hozta nyilvánosságra a másodpilóta személyazonosságát: Andreas Lubitznak hívták, 28 éves volt, a németországi Montabaurban élt. A szülei házához kivonultak a rendőrök, hogy őrizzék azt - a szülők most még Marseille-ben vannak, a többi halálos áldozat hozzátartozóival együtt.

A Lufthansa közölte: Lubitz tökéletesen teljesített minden pszichológiai teszten, száz százalékosan alkalmasnak minősült a repülésre.

Az ügyész azt is elmondta, hogy az utasok az eddigi adatok alapján valószínűleg azonnal meghaltak a becsapódáskor.

Az ügyészség szerint nincs semmilyen jele annak, hogy terrortámadás történt volna, vagy hogy a másodpilótának bármilyen kapcsolata lett volna terroristákkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.