BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva: Pár hónap, és döntés születik Szíria ügyében

Az Irán nukleáris programja körül kialakult helyzet valószínűleg idén nyárra kerül döntő stádiumába - jelentette ki Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.

A RIA Novosztyi jelentése szerint Washington még semmilyen választási lehetőséget nem vett le az asztalról. "Irán természetesen érzékeny pont. Valamilyen döntés feltétlenül várható, valószínűleg nyár felé" - jelentette ki Makarov. Az orosz védelmi minisztérium egy nemrégiben létesített helyzetelemző központból monitorozza az iráni és az egész közel-keleti helyzetet - közölte a vezérkari főnök. "Korábban egy-egy tábornok volt ügyeletben minden egyes fő parancsnokságon. Most egy olyan helyzetelemző központot hoztunk létre, amely valós időben kap meg minden szükséges információt" - jelentette ki Makarov.

Közben az orosz külügyminiszter helyettese jelezte, Oroszország elképzelhetőnek tartja, hogy egy lehetséges ENSZ béke-misszió keretében békefenntartó katonákat küldjön Szíriába. Mihail Bogdanov szerint a békeküldetésről a szíriai kormánnyal kellene megegyezni. A misszió személyi összetételét, feladatát és mandátumot is tisztázni kellene. Ha a misszió kiküldésének a feltételei Moszkva számára elfogadhatóak és betartják az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot, akkor nem lenne probléma - jelentette ki Bogdanov. A RIA Novosztyi szerint ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: egy nemzetközi békemisszió bevetése csak akkor lenne lehetséges, ha a damaszkuszi kormány ehhez hozzájárulna, és a konfliktusban részt vevő két fél beszűntetné az erőszakcselekményeket.

Mint arról február elsején beszámoltunk, Oroszország képviselője megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozat megszavazását, amely Asszad szíriai elnököt a hatalomról való lemondásra szólította volna fel. "Moszkva azon fáradozik, hogy Szíriában  ne ismétlődjék meg a líbiai forgatókönyv, és ezért fenyegetőzik azzal, hogy él a vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában az újabb határozattervezetről szóló szavazáskor" - írta a  akkor a Moszkovszkije Novosztyi. A Szovjetunió szétesése óta jelentősen csökkent Moszkva befolyása Észak-Afrikában és az arab világban. A líbiai kormányváltás után már csak Algéria és Szíria maradt meg szövetségesének és üzleti partnerének.

A hónap első hetében Szergej Lavrov külügyminiszter és Michail Fradkov, az orosz külföldi titkosszolgálat vezetője Damaszkuszban folytatott tárgyalásokat az Asszad-rezsim vezetőivel. A szíriai ellenzék lassan egy éve harcol az Asszad-rezsim ellen, miközben a diktátor kormány továbbra is azt állítja, hogy fegyveres terroristák ellen folytat harcot. Az ENSZ becslései szerint eddig legalább 5 400-an vesztették életüket az Assad-rezsim megtorló akcióiban. A diktatúra erői jelenleg a libanoni határ mellett harcolnak a katonaszökevényekkel

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.