BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem volt még ilyen durva helyzet Egyiptomban

A tudósítók szerint az egyiptomi tüntetéssorozat kezdete óta nem volt ilyen súlyos a helyzet a fővárosban: miután Hoszni Mubarak elnök megerősítette, hogy nem fog lemondani, a kormányellenes és a kormánypárti demonstrálók között fegyveres összecsapásra került sor Kairó utcáin.

Christiane Amanpour az ABC tudósítójaként úgy fogalmazott: a tüntetések pénteki kezdete óta nem fordult ilyen súlyosra a helyzet Kairóban. Hoszni Mubarak tegnap este az állami televízióban bejelentette, hogy a demonstrálók kérése ellenére nem mond le. A hadsereg felkérte a tüntetőket, hogy hagyják el az utcákat, hogy Egyiptomi folytathassa normális életét.

Erre azonban nem került sor, sőt: most először kormánypárti tüntetők is megjelentek a kairói tereken, az AP tudósítása szerint a lovakon és tevéken érkező csapatok ostorokkal és fegyverekkel igyekeztek szétzilálni a Mubarak-ellenes csoportokat.

A feszültség tovább nőtt, mivel a tüntetők egy része úgy érzi, hogy az eddigiekkel ellentétben a hadsereg már nem semleges a helyzetet illetően, sőt, egyesek úgy vélik, hogy egyenesen a Mubarak irányítása alatt álló katonaság engedte közéjük a felfegyverzett lovasokat.

Délután mintegy 10 ezer demonstráló gyűlt össze a Tahrir téren, akikkel szemben körülbelül 3 ezer Mubarak-szimpatizáns vette fel a harcot. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés, de az amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy az összecsapásban fegyverek is eldördültek és több tüntető is megsebesült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.