BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netanyahu megtámadná Iránt, de az izraeli kormány ellenáll

A legolvasottabb izraeli napilap cikke szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt megtámadná Iránt, de a kabinet többi tagja nem támogatja a tervet.

A taktikai és stratégiai akadályok túl nagyok ahhoz, hogy a miniszterelnök és a védelmi miniszter meggyőzze a kormány többi tagját az Irán elleni őszi támadás szükségességéről – írja a Yedioth Ahronoth. A legolvasottabb izraeli napilap meglátása szerint mostanra megszűnt a miniszterelnököt és a védelmi minisztert övező különleges tisztelet.

A Reuters által idézett elemzés szerint az izraeli biztonsági szakértők egy része attól tart, hogy egy korai támadás megzavarná Barack Obama elnökválasztási kampányát és növelné Mitt Romney győzelmi esélyeit. A lap úgy véli, az izraeli háborús kezdeményezés maga után vonná az amerikai mozgósítást a régióban. Barak azonban a lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint nem hisz abban, hogy Washington ténylegesen beszállna a harcba, de mindent megtesz majd, hogy támogassa Jeruzsálemet, így megnyitja majd rendkívüli helyzetekre létesített fegyver készleteit.

A Maariv napilapban ma megjelent közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 41 százaléka úgy látja, az iráni konfliktus nem oldható meg a fegyveres erők bevetése nélkül, és 22 százalék szerint működhet a diplomácia az ügyben. Egy márciusi Reuters felmérés szerint az amerikaiak többsége szintén támogatja az Irán elleni katonai fellépést, amennyiben beigazolódik, hogy az ország atomfegyvereket épít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.