BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama kapta a Nobel-békedíjat

Az amerikai elnök kapta az idei Nobel-békedíjat. A bizottság indoklása szerint Barack Obama rendkívüli erőfeszítéseket tett a népek közötti együttműködés megerősítéséért.

A bizottság a muszlim világ felé történő közeledést és a nukleáris fegyverkezés csökkentésére irányuló erőfeszítéseket jutalmazta a díjjal, sokkolva ezzel a megfigyelőket. A meglepetést tovább növelte, hogy Obama kevesebb mint két héttel a február elsejei jelölési határidő előtt nyerte el az elnöki széket. Ezzel a harmadik, hivatalban lévő amerikai elnök részesült a magas kitüntetésben - tudósít az AP.

A Nobel-bizottság megfogalmazása szerint kevés személyiség ragadta meg úgy a világ figyelmét és adott annyi reményt egy jobb jövővel kapcsolatban, mint Obama. Hozzátették: politikája azon az elven alapszik, hogy a világ vezetőinek osztania kell a társadalom többségének értékeit és attitűdjét. A bizottság véleménye szerint az elnök új színezetet adott a nemzetközi politikának, a multilaterális diplomácia visszanyerte központi szerepét, megerősítve az ENSZ és más nemzetközi szervezetek hatáskörét.

1906-ban Theodore Roosevelt kapta meg első amerikai elnökként a Nobel-békedíjat, majd Woodrow Wilson 1919-ben. Jimmy Carter volt elnökként 2002-ben kapta meg a díjat. Al Gore volt alelnök 2007-ben az ENSZ klímaváltozás elleni munkacsoporttal osztozott a díjon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.