BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajháború: Törökország megfenyegette Ciprust

A török energiaügyi miniszter felszólította Ciprust, hogy mondjon le a Földközi-tengeri olajkitermelési terveiről, ellenkező esetben szankciókkal kell számolnia.

"A jövő héten a tervek szerint megkezdjük az olajkitermelést a Földközi-tengeren, amennyiben a görög ciprióták a korábbi közlésnek megfelelően cselekszenek. Az olajfúró hajóinkat hadihajók kísérik majd" – fogalmazott Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a RIA Novosztyi jelentése szerint.

Ciprus korábban jelezte, hogy október elsejétől megkezdik a sziget közelében található tengeri olajmezők kitermelését. Ankara már akkor leszögezte, hogy provokációnak tartja a döntést. Törökország az egyetlen, amely elismerte a Ciprus északi részén található török régió államiságát.

A török kabinet kommunikációja egyébként erőteljesebbé vált az utóbbi időben; a közelmúltban Izraelt fenyegették szankciókkal, amennyiben akadályozzák a Gáza-övezet felé tartó hajóik mozgását. A török kormánynak eddig több tagja említette hadihajók bevetését és a Ciprussal szemben használt kemény hang is azt jelzi, hogy Ankara kissé távolodott az Európai Uniótól és a potenciális közel-keleti szövetségesek felé tekinget. Törökország geopolitikai erejét növeli, hogy az ország mind az EU által preferált Nabuccóban, mind a Gazprom által irányított Déli Áramlatban érdekelt és jóváhagyásán múlhat a két rivális gázvezeték sorsa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.