BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbanóanyaggal a táskájában repült az utas

A szlovák rendőrség haragját vívta ki az a tiszt, aki elfelejtett eltávolítani egy elrejtett robbanóanyagot egy Dublinba tartó utas táskájából egy gyakorlat során a popradi repülőtéren.

A tiszt egy rendőrségi gyakorlat keretében helyezett el két a rendőrség által meg nem nevezett típusú robbanóanyagot a gyanútlan utas táskájában. Az eredeti terv szerint a rendőrségi kutyáknak kellett volna megtalálniuk a robbanóanyagokat a január 2-ai gyakorlat során.

A szlovák biztonságiak szombaton összesen nyolc légi utas feladott poggyászába rejtettek egyébként robbanóanyagot és bombaalkatrészeket, így akarták ugyanis ellenőrizni, hogy a repülőtéri biztonsági ellenőrzések, átvilágítások kiszűrik-e a szóban forgó anyagokat és tárgyakat.

A gyanútlan utasok csomagjai közül hét fenn is akadt, ám a nyolcadik, egy 49 éves szlovák villanyszerelő csomagja átcsúszott az ellenőrzésen. Nemcsak a repülőgépre jutott fel a plasztik robbanóanyaggal együtt, de az utas is gyanútlanul vitte haza dublini lakásába. A férfinak mindaddig fogalma sem volt a helyzetről, amíg az ír rendőrség kedd reggel meg nem jelent a lakásánál. A rendőrök lezárták a környéket, kiürítették a szomszédos épületeket és alaposan átkutatták a villanyszerelő otthonát, ahol végül megtalálták a robbanóanyagot.

Szlovák vélemény szerint ugyanakkor az ír biztonsági szolgálat is hibázott, amikor a dublini repülőtéren nem vette észre, hogy az egyik utas poggyászában robbanóanyag van.

Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet főnökének a Novy Cas című napilap szerdai számában megjelent nyilatkozata szerint a robbanóanyagot a dublini repülőtér biztonsági szolgálatának fel kellett volna fedeznie. Az ír hatóságok ezt a bírálatot azzal utasították vissza, hogy a világ szinte egyetlen repülőtere sem ellenőrzi az érkező utasokat. A szigorú ellenőrzés mindig az indulókat érinti.

Tovább szítja a feszültséget, hogy a szlovák és az ír hatóságok információi meglehetősen eltérnek egymástól. Az írek ugyanis 90 gramm plasztik (RDX) robbanóanyagról, míg a szlovákok 10 grammról beszélnek. Az írek arra panaszkodnak, hogy csak három nappal az eset után, kedden kaptak tájékoztatást a történtekről, míg a szlovákok azt állítják, hogy azonnal tájékoztatták dublini kollégáikat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.