BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sportforradalomra készül a fideszes képviselő

A csapatsportok és a szabadidő-sport szempontjából is rendkívüli jelentőségű törvénycsomagról tárgyal a napokban az Országgyűlés – legalábbis ez derül ki Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a parlament sport- és turizmusbizottsága elnökének Duna Televíziónak adott interjújából. A tervek szerint a parlamenti többség lépcsőzetesen vezeti be a mindennapos testnevelésórákat a közoktatásban, és lényeges változás lesz a hétköznapi sportolás terén is.

Jövőre az általános iskola első évfolyamában indul majd a mindennapos iskolai testnevelés rendszere, az évente belépő új elsősök révén  nyolc év alatt terjedne ki az alapfokú képzés egészére– mondta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának Bánki Erik, a törvényjavaslat egyik benyújtója. 

Eredetileg 2012-től taníthatták volna a tanítók - egy külön képesítést megszerzésével - a testnevelést; ennek határideje most 2015-re tolódott ki.  A módosításokat leginkább a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének észrevételei alapján teszi meg a kormánytöbbség.

Bánki Erik szerint az ifjúság helyzetes súlyos: a fiataloknak mindössze hat százaléka sportol rendszeresen igazolt versenyzőként. A gyerekek egészségügyi állapota is tragikus: felük túlsúlyos, belőlük sokan kórosan túlsúlyosak, akikből már vélhetően nem lesz teljes értékű felnőtt. Munkahatékonyságban elmaradnak a többiektől, az egészségbiztosítási kiadásaik pedig várhatóan jóval magasabbak lesznek az átlagosnál

Bánki Erik elmondása szerint a sportot támogató magánszemélyek és vállalkozók társasági adókedvezményt kapnának, hasonlóan a filmgyártásban- és kultúratámogatásban már bevált  rendszerhez. A cég saját adójából hetven százalékig támogathat majd sportegyesületeket, vagy sportági szakszövetségeket. Ennek az összegnek száz százalékát fordíthatja utánpótlás-nevelésre, nyolcvan százalékáig sport infrastruktúra fejlesztésére, ötven százalékig pedig egyesület, klub működésének finanszírozására.

Lehetővé teszik a sportolók számára is az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szerinti adózást és járulékfizetést. Ettől a színlelet szerződések és a fekete pénzek megszűnését várják a sportban.

Illetékmentessé teszik a sport célú beruházásra szánt ingatlanok vásárlását. Megszüntetik továbbá a szabadidő- és diáksportban szerzett érmek, serlegek utáni személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.