Általánossá vált a munkaerőhiány a magyar szállodaszektorban. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) nemrég készült reprezentatív felmérése szerint a válaszadók 93 százaléka tapasztal munkaerőhiányt – tudtuk meg Könnyid Lászlótól, a szervezet alelnökétől. Leginkább szobatakarítók, felszolgálók, szakácsok, recepciósok, mosogatók hiányoznak. A tömeges elvándorlás nagymértékben megnehezíti a szállodások helyzetét, az erősen élőmunka-igényes szektor viszonylag alacsony bérszintje nem ösztönzi maradásra a munkavállalókat. Az ágazatban az átlagkereset idén évi bruttó 2,3 millió forintra rúg, amely 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól.
Ennek ellenére az idén minden régióban sikerült növelni a foglalkoztatottak számát, országosan 5,1 százalékkal, és jövőre is bővítést terveznek. A munkaerőhiányt jövőre részben jóval több gyakornok foglalkoztatásával igyekeznek megoldani, ám a gyakornokok nem megfelelő szakmai felkészültsége, a közép- és felsőfokú gyakorlati oktatás egyre alacsonyabb százaléka súlyos problémát jelent. A munkaerőhiányt vélhetően nem oldja meg a minimálbér jövő évi 15 százalékos, valamint a szakmai bérminimum 25 százalékos emelése sem, mivel túl nagy a nyugat-európai fizetésektől való elmaradás. A jövő évi kötelező béremelés kigazdálkodása viszont várhatóan nehézségeket okoz majd, elsősorban a vidéki hotelekben, ahol magasabb a minimálbéren foglalkoztatottak aránya.
„Abban bízunk, hogy a béremelés valamelyest növeli a munkaerő helyben tartásának esélyét” – mondta a Világgazdaságnak Fazekas Lajos, a szállodát is üzemeltető Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint nemcsak a külföld, de a feketegazdaság és a főváros elszívó hatására is érződik a szektorban. Annak ellenére elengedhetetlen még az ilyen mértékű béremelés is, hogy azt nem, vagy csak részben lehet kigazdálkodni.
Az MSZÉSZ nemrég megtartott közgyűlésén a szövetség tagjai egyetértettek abban, hogy az ágazat jövedelemtermelő képessége, valamint a nemzetgazdasághoz való hozzájárulása nagyban függ a munkaerőhiány megoldására adott válaszoktól – hangsúlyozta Könnyid László. Ennek fontos része a járulékcsökkentés, a vendéglátás áfájának kétlépcsős, már elfogadott mérséklése, de a szállodaszövetség szerint szükség volna a szállásáfa mielőbbi csökkentésére is. Az így keletkező forrástöbbletet a szállodák és éttermek elsődlegesen a bérek fejlesztésére, európai felzárkóztatására, valamint a nemzetközi versenyképesség megőrzésére kívánják fordítani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.