BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezerrel több fogyatékkal elő tud munkát vállalni

Tízezerrel több fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű dolgozik 2013-ban mint kormányváltáskor – mondta el Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a tárca budapesti sajtótájékoztatóján. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kormány több tízmilliárd forinttal segíti a rehabilitációjukat, képzésüket, munkába állásukat és háromszorosára emelte az új autók vásárlásához nyújtott támogatást - írja a kormany.hu.

Az Európai Unióhoz képest alacsony volt a foglalkoztatottságuk, aminek következtében a legtöbben segélyre szorultak. Idén 320 foglalkoztató kapott teljesen egységes támogatást az országban.

"A szociális intézményi foglalkoztatás, amely a szociális intézményben bent lakó, általában súlyosabb fogyatékossággal élőknek a nem piacképes foglalkoztatását segíti, 8 ezer embernek tudunk támogatást adni" - közölte Soltész.

Soltész kiemelte, hogy az átalakítás után egy igazságos és átlátható támogatást nyújtanak azoknak, akik testi vagy szellemi fogyatékkal élnek és gépjárművet akartak vásárolni. 2010-ben még 300 ezer forintot nyújtott a kormány a gépjármű vásárlásra. Most használtautóra 600 ezer forintot, új autóra 900 ezer forintot lehet igényelni. Továbbá a gépjármű átalakítás korábbi 30 ezer forintját 90 ezer forintra növelték.
Két és fél év alatt 1000 autót rendeltek meg a fogyatékkal élők, ebből több mint 500 vadonatúj autó. Soltész hozzátette, hogy ez elengedhetetlen munkahelyteremtéshez. Tavaly még csak a mozgáskorlátozottak vehették igénybe, az idei évben már a látás és hallás, illetve egyéb értelmi fogyatékosok is igényelhetik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.