BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben az eurózóna

A növekvő államadósságok gerjesztette piaci aggályok következtében napról napra nő a kockázata annak, hogy szétesik az eurózóna a következő években. Többek között ez derült ki az RBC Capital Markets megrendelésére 440 cég- és bankvezető körében készített Economist Intelligence Unit (EIU)-felmérésből.

A megkérdezettek 50 százaléka úgy véli, hogy 2013-ra egy vagy akár több ország – Görögország, Portugália, Spanyolország és Írország – is elhagyhatja az euróövezetet. Ezek az államok kényszerűségből, a mélyülő problémák és a növekvő eladósodottság miatt távoznának, s az első Görögország lehet. Ezen túlmenően még Németország kilépésére is lát esélyt a megkérdezettek harmada, ám Berlin önként hagyhatja el az EU jelenleg 16 országát tömörítő euró-csoportot. Ennek oka megítélésük szerint alighanem az lesz, hogy végleg megrendül a németek bizalma az eurózóna iránt.

A felmérés során rákérdeztek arra is, hogy számolnak-e a cég- és bankvezetők az övezet teljes összeomlásával. A megkérdezettek több mint 36 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre, mégpedig úgy, hogy legalább 25 százalékos esélyt lát ennek bekövetkeztére a következő három évben.

A világ üzleti köreiben egyre nő az aggodalom amiatt is, hogy az adósságproblémák szétzúzó ereje az euróövezetről átterjedhet a globális gazdaságra is. A G20 országcsoport esetleges fizetésképtelenségével kapcsolatban a válaszolók további legnagyobb esélyesként elsőre ismét egy eurózónatagot jelöltek meg, mégpedig Olaszországot. Utána Argentína, Törökország, Mexikó és Oroszország következne a sorban, majd az EU újabb meglepetéseként Nagy-Britannia.

A megkérdezettek 67 százaléka véli úgy, hogy a következő tizenkét hónapban folytatódik az euró gyengülése. Ennek nyomán – 80 százalék gondolja így – megerősödik az amerikai dollár szerepe, főleg azért, mert nincs más alternatíva, és így a következő három évben megmarad a világ domináns tartalékvalutájának is. Ugyanakkor 57 százalék számít a dollár gyengülésére öt éven belül. Tizenöt százalék feltételezi, hogy a kínai nemzeti valuta, a jüan tartalékvalutaként választási lehetőségként merülhet fel az euróval szemben öt éven belül, de csak 12 százalék helyettesítené a dollárt euróval. Emellett a Perzsa (Arab)-öböl országai, továbbá Tajvan és Hongkong a következő három éven belül felhagyna azzal, hogy a dollárhoz kösse saját nemzeti valutáját a megkérdezettek 40 százaléka szerint.

A kérdésekre adott válaszokból az RBC Capital Markets szakértői szerint nyilvánvalóan megjósolható a fokozódó növekedési egyensúlyhiány Európa és a világ többi része között. Ez még akkor is igaz, ha az Egyesült Államok gazdasági befolyása hanyatlik, legalábbis így véli a válaszolók több mint kétharmada. A megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy az USA helyét a világgazdaságban egyre inkább Kína, Brazília és India veszi át a globális növekedés keresleti hatóerejeként. Egyidejűleg csak 38 százalék számít arra, hogy több lesz a friss tőke a következő két évben. Ezért a befektetésekért folyó verseny még kiélezettebbé válik. Ugyanakkor a súlyosan eladósodott országoknak példátlanul nagy öszszegekre lesz szükségük a mind hosszabb életű emberek eltartására, az infrastrukturális, energia- és éghajlati válságok kezeléséhez. A válaszolók 59 százaléka szerint egy újabb globális válság esetén a fejlett országoknak nem lenne megfelelő fiskális „tűzereje” gazdaságuk újraindításához.

„Kétségtelenül a tőkéért folyó akut verseny jelenti majd a legnagyobb kihívást a vállalatok és az egyes államok számára a következő néhány évben, s ehhez társulnak a környezeti problémák” – állapította meg a EIU-felmérés eredményeit értékelve Marc Harris, az RBC Globális Kutatóközpontjának egyik vezetője. Szerinte a jövőben elsősorban azok juthatnak tőkéhez/hitelhez, akik betartják a fiskális elveket és felveszik a harcot az infláció szellemével.

FT.com, Wall Street Journal, VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.