BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trafikok: felkészülnek a csempészek

Mindössze 12 munkanap áll rendelkezésre a trafikpályázat 5400 nyertesének ahhoz, hogy minden dokumentumot beszerezzenek és aláírhassák a szerződésüket a 19 Széchenyi Programirodában.

Megrohamozták a trafikpályázat nyertesei az elnyert koncessziós jog helye szerint illetékes Széchenyi Programirodákat, ahol tegnaptól lehet aláírni a 20 évre szóló koncessziós szerződéseket. Ilyen iroda minden megyében, illetve Budapesten mindössze egy darab működik, miközben 880 nemzeti dohánybolt nyílhat a fővárosban. Hogy az ügyintézés gördülékenyebb legyen, telefonon kell időpontot foglalni.

"Számos jelzés érkezett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt-hez, amely szerint a Széchenyi Programirodába érkező szerződő felektől több szervezet, illetve magánszemély is adatokat kíván gyűjteni. Sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem az NDN Zrt., sem a Széchenyi Programiroda nem hatalmazott fel adatgyűjtéssel szervezetet, illetve magánszemélyt” – derült ki az NDN Zrt. honlapjáról. Adatkérésre kizárólag a programiroda munkatársai jogosultak. A koncessziós szerződések megkötésével igyekezni kell, mert ha legkésőbb május 22-ig ez nem történik meg, akkor az a koncessziós jog elvesztését eredményezi. A nyerteseknek számos dokumentumot kell addig beszerezniük, például az eredményhirdetés napját követően kiállított erkölcsi bizonyítványt. Ráadásul öt szerződés megkötése esetén a nyertes pályázónak öt eredeti erkölcsi bizonyítványt kell átadnia. Megéri mindez a fáradtságot, hiszen becslések szerint aki három koncessziót nyert, a 12 százalékos árréssel évi 50–60 millió forint tiszta haszonhoz jut, amely a 20 évnyi koncesszió alatt egymilliárd forintot tesz ki.

A következő állomás a vámhatósági engedély beszerzése, ennek hiányában ugyanis a koncesszió elnyerése esetén sem lehet megnyitni a nemzeti dohányboltot. Ez természetesen díjköteles. „A kérelmet a koncessziós szerződés aláírását követően lehet csak benyújtani. Az elbírálásáról a vámhatóság 30 napon belül dönt” – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Bár Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a 12 százalékos dohány-kiskereskedelmi árrés miatt nem fog ugrásszerűen növekedni a feketegazdaság, mégis úgy tűnik, hogy az ukrán határ közelében már mozgolódnak az érintettek. A pénzügyőrök mintegy 60 millió forint értékű cigarettát foglaltak le Téglás közelében. Egy teherautóban, majd egy tanyán összesen 116 ezer doboz ukrán eredetű cigarettát találtak. A tanya hátsó udvarán több csempészetre használt, átalakított személygépkocsi is parkolt.

A parlamentben is téma volt tegnap a trafiktörvény, az MSZP például azt szerette volna elérni, hogy csak azok a rendelkezések lépjenek életbe július 1-jén, amelyek a fiatalkorúak cigarettához jutását gátolják. Ezt az illetékes bizottság elutasította. Az ellenzéki javaslat lehetővé tette volna, hogy a jelenleg cigarettát árusító nagyjából 40 ezer üzlet a jövőben is foglalkozhasson dohánytermék-kiskereskedelemmel, vagyis az nem minősülne állami monopóliumnak. Fónagy János, a gazdasági tárca államtitkára azt hangsúlyozta: nyilvános koncessziós pályázat mellett zajlott az eljárás, lebonyolítása pedig a törvényi rend betartásával, a célok figyelembe vételével zajlott. A szükséges adatokat pedig csak az eljárás lezárulta után hozzák nyilvánosságra. Ez még legalább két-három hónap, hiszen 1417 kistelepülési koncesszióra júliusig lehet pályázni, amelyeket utána még pontozni is kell.

Füstbe ment megélhetések

A Trafikkárosultak mozgalom szerint nem igaz a kormány állítása, miszerint a cigaretta kiskereskedelem 80 százalékát a multinacionális cégek bonyolítják. „A 42 ezer értékesítési pont forgalma nem egyenletes, mivel közülük 19 ezer üzlet bonyolítja a teljes dohányforgalom 90 százalékát. Ezen belül a teljes forgalom 50 százaléka pedig a kisboltokban zajlik” – közölte a Facebook közösségi oldalon a mozgalom. Hozzátették: az új szabályozás nem hoz létre új munkahelyet, ellenben a logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt összesen akár 15 ezer munkahely megszűnéséhez vezet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.