BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trónfosztás: a Real letaszította a Manchestert az élről

A Bajnokok Ligája idei elődöntőjében lévő négy csapat mind rajta van a legnagyobb pénzügyi értékűre becsült labdarúgóklubok listáján. Újdonság, hogy a Real Madrid nyolc év után letaszította a trónról a korábban regnáló Manchester Unitedot

Nyolc év után először nem a Manchester United a világ legértékesebb futballklubja, hanem a Real Madrid. Az amerikai Forbes magazin listája szerint a Real Madrid becsült értéke az elmúlt év óta 76 százalékkal nőtt. A 32-szeres spanyol bajnok és kilencszeres Bajnokok Ligája (BL), illetve BEK-győztes a bevételt tekintve is világelső a Deloitte összegzése szerint. Az üzemi eredményt tekintve 134 millió dollárral szintén világelsők a labdarúgásban. Az összes sportágat tekintve ebben csak a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat előzi meg őket 227 millió dollárral.

Az utóbbi három évben 62 százalékkal nőttek a Real bevételei. Meghosszabbították mezszponzori szerződésüket az Adidasszal, mely mintegy 40 millió dollárt hoz évente, míg a dubaji Emirates Airlines-nal kötött kontraktus évente 39 millió dollárt.

A televíziós közvetítési jogokból, a BL-részvételből és a nemzetközi barátságos mérkőzésekből származó bevételek elérték a 259 millió dollárt.

A bevétel növekedése a csapat jobb szereplésének is köszönhető korábbi évekhez képest az európai kupaporondon mivel a BL- elődöntőig sikerült eljutni már az előző idényben is. Az idén még a Barcelona, a Bayern München és a Borussia Dortmund került a legjobb négy közé.

A Real Madrid új stadion megépítésével akarja a jövőben megszerezni bevételeinek többségét, s ezt tervezi több európai élklub is, mint a 20-as listán szereplő Tottenham, Internazionale és Lyon. A Realnak a jelentős összegeket hozó tv-s jogdíjakból csökkenni fog a bevétele, mivel a többi csőd közeli spanyol klubok érdekében újraosztják a közvetítési jogokért járó pénzeket.

A királyi klub nem csak a labdarúgócsapatok között lett az első, hanem az összes sportágat tekintve is a legértékesebb klub.

A Manchester United és a Barcelona is megelőzi már a 2,3 milliárd dollárt érő New York Yankeest és a 2,1 milliárd dollárt érő Dallas Cowboyst az NFL-ből.

A 2004 óta a folyamatosan legértékesebb egyletnek számító Manchester Unitednek is nőtt az értéke tavaly óta, de a Real így is megelőzte. A United a Realhoz hasonlóan igen erős brandnek számít a labdarúgásban. A 2014-15-ös szezontól a Chevrolet-val egy 559 millió dollár értékű hétéves szerződést kötöttek. Ebben a hónapban az Aonnal kötött kontraktus 230 millió dollárt hoz majd 8 év alatt. A DHL szezonként 16 millióval támogatja a klubot. A 75387 átlagnézőszám 6,37 milliós bevételt hozott.

A top 20 klubok közül a Barcelona értéke nőtt a legjobban: a tavalyi évhez képest a duplájára. Az utóbbi három évben 19 százalékkal emelkedtek a bevételek, 613 millió dollárra. A szakmailag az utóbbi évek legsikeresebb csapatának 38 millió dolláros szerződése van a felszerelésre a Nike-val. A Qatar Airways évi 45 millió dollárral támogatja őket. A klub közvetítésekből származó forrásai csökkentek, mivel tavaly lemaradtak a BL fináléjáról.

Az Arsenal évek óta nem nyert semmilyen trófeát, mégis sokra taksálják. Bevételének jelentős része a mérkőzésekből származik, összesen 149 millió dollár. Ez annak is köszönhető, hogy nemrég költöztek át egy új, 60400 férőhelyes új arénába, az Emirates Stadiumba.

Az ötödik Bayern München tavaly a BL-döntőig menetelt, ez 56 millió dolláros bevételt hozott. Az összes riválist megelőzik a kereskedelmi bevételek területén 260 millió dollárral. 2017-ig szezononként 39 millióval támogatja őket a a Deutsche Telekom.

A Milannál csökkentek a meccsbevételek, mivel az Interrel közösen birtokolt San Siro stadionban 10 százalékkal, 48500-re csökkent az átlagnézőszám. A Juventusnak előny a saját stadion, kevesebb nézővel is nagy meccsbevételt generálnak.

A BL-címvédő Chelsea a nemzetközi kupaszerepléssel 82 millió dollárt keresett. Roman Abramovics klubja 42 ezresről 60 ezresre bővítené stadionját. A kereskedelmi bevételek 113.2 millió dollárra nőttek. Ebben az idényben a PSG mögött a második legtöbbet, mintegy 150 millió dollárt költöttek új igazolásokra.

Az angol bajnok, katari kézben lévő Manchester City veszteséget termelt. A Liverpool 6 éves szerződést kötött a New Balance-szal évi 39 millió dollárért.

A top 20 klub között szerepel még a Tottenham, a Schalke 04, a Borussia Dortmund, az Internazionale, a Lyon, a Napoli, a Hamburg, a Marseille és a Newcastle.

A Premier League a legjövedelmezőbb bajnokság

A listán lévő 20 csapat átlagos értéke 968 millió dollár, ami 26 százalékos növekedés egy év alatt. Az átlagos bevétele ezeknek a kluboknak évi 42 millió dollár, ami viszont 3 millió dolláros csökkenés az elmúlt évhez képest. Az élbolyban 7 angol, 4 német, 4 olasz, 2 spanyol, 2 francia és 1 brazil klub van.

Dominánsak az angol klubok, ami főleg a közvetítési jogoknak köszönhető. A Premier League a 2013–14-es szezontól 4,7 milliárd dollárért adta el a televíziós jogokat a BSkyB-nak és a BT-nek, ami több mint duplája az előző szerződés értékének. Az NBC az amerikai közvetítések jogért 3 évre 250 millió dollárt biztosít. A Premier League-nek a teljes közvetítési bevételei így mintegy 6 milliárd dollárra rúgnak évente, amit közel egyenlően osztanak el a 20 csapat között, némileg a különbséget téve a helyezések és a televíziós szereplések között. Így minden egyes klub 32 és 48 millió dollár bevételhez jut legalább egy idényben.

A spanyol ligában a két gigaklub (Real, Barca) és a többiek között egyre mélyül a szakadék, főként a tv-s bevételek egyenlőtlen elosztása miatt, amit a többi klub szeretne az angol élvonalhoz hasonlóan elosztani. A német Bundesligában új, 50 százalékkal több pénzt hozó szerződést kötnek a közvetítési jogokért, így a német csapatok is nagyobb biztonságban vannak gazdaságilag.


Dominánsak az angol klubok, ami főleg a közvetítési jogoknak köszönhető. A Premier League a 2013–14-es szezontól 4,7 milliárd dollárért adta el a televíziós jogokat a BSkyB-nak és a BT-nek, ami több mint duplája az előző szerződés értékének. Az NBC az amerikai közvetítések jogért 3 évre 250 millió dollárt biztosít. A Premier League-nek a teljes közvetítési bevételei így mintegy 6 milliárd dollárra rúgnak évente, amit közel egyenlően osztanak el a 20 csapat között, némileg a különbséget téve a helyezések és a televíziós szereplések között. Így minden egyes klub 32 és 48 millió dollár bevételhez jut legalább egy idényben.

A spanyol ligában a két gigaklub (Real, Barca) és a többiek között egyre mélyül a szakadék, főként a tv-s bevételek egyenlőtlen elosztása miatt, amit a többi klub szeretne az angol élvonalhoz hasonlóan elosztani. A német Bundesligában új, 50 százalékkal több pénzt hozó szerződést kötnek a közvetítési jogokért, így a német csapatok is nagyobb biztonságban vannak gazdaságilag. Az első brazil klub az élbolyban Korábban a legértékesebb top 20 csapat között csap európaiak szerepeltek. Idén került először közéjük a brazil Corinthians 358 millió dollárral.

A tavalyi klubvilágbajnok saját televíziós csatornát is indított TV Corinthians néven, ami az első sportklubcsatorna Brazíliában. Évente 14 millió dollárért értékesítették mezük reklámfelületetét ennyit fizet a Caixa Economica Federal.

A brazil futballba egyre több pénz árad, és jövőre ott rendezik a világbajnokságot is. A Corinthians 400 millió dollányi állami és magánforrásból vegyesen a vb-re építi át stadionját. A 48 ezer állandó ülőhely mellé, 20 ezer később eltávolítható ülőhelyet is építenek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.