A tavalyi évben 38 ezer szabálysértő utasra szabtak ki büntetést a MÁV-Volán-csoport járatain. Ez több mint 148 millió forint befizetett pótdíjat jelent egy év alatt. A pótdíjfizetésekből származó bevételből 88 millió forint folyt be a MÁV, és majdnem 60 millió forint a Volán kasszájába.

20210922 Budapest MÁV IC+ első osztályú kocsi bemutatója a Nyugati Pályaudvaron.Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG A képen: vonat  mozdony
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A MÁV-START jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére, a növekedés egyik oka a tavalyi év rekordszámú utasforgalma lehet. Az elmúlt évben közel 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-START felé. Ehhez adódtak hozzá a korábbi évekből visszamaradt büntetések befizetései, így összesen 88 millió forint érkezett be a vasúttársasághoz 2023-ban, a legnagyobb egyösszegű befizetés csaknem 430  ezer forint volt. 

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

Felsült Karácsony Gergely: egyik napról a másikra elkezdik ritkítani a járatokat Budapesten – elképesztő, hogyan közölték az utasokkal

A főpolgármester azon élcelődött, hogy az állami HÉV egyre ritkábban jár. Aztán jött a budapesti BKK, és a semmiből tömeges járatritkítást jelentett be. De még hogy!

A Volánbusz járatain 2023-ban-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, 

jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra.

A büntetések többsége a MÁV esetében a menetjegy hiánya miatt keletkezik. Az ilyen utasok jellemzően kivárják, amíg a jegyvizsgálatnál sorra kerülnek, ilyenkor az előzetes menetjegyváltás elmulasztására legtöbb esetben időhiányra hivatkoznak, azaz az utas nem szánt elegendő időt a vonatindulást megelőzően a menetjegyváltásra. A pótdíjazások jellemző okai a Volánbusznál az érvényes utazási igazolvány nélküli utazás (menetjegy nélküli utazás, lejárt bérlet, vármegyebérlettel nem a tulajdonosa utazik), kedvezmény jogosulatlan igénybevétele (lejárt diákigazolvány, fénymásolt utazási utalvány), illetve a jegyen vagy bérleten szereplő távolságnál, viszonylatnál hosszabb utazás.

A MÁV-Volán csoport közölte, hogy nem az a célja, hogy minél több embert büntessenek meg, hanem hogy az utasokat rábírják a szolgáltatás jogszerű használatára. Kiemelték a márciustól életbe lépő új tarifarendszert is, amivel az ígéreteik szerint egyszerűbbé válik a jegyvásárlás.