BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulatos tulajdonosváltás

KITE Nem mindennapi történet alakult ki a tavaly negyvenedik születésnapját ünneplő hazai mezőgazdasági integrátor cég adásvétele körül. A sokáig biztos befutónak látszó Bige László, a Nitrogénművek első embere elől az utolsó pillanatban halászta el a vállalatot annak egyik korábbi dolgozója. Guba Sándor emelte is a tétet, azaz az árat.

Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége – adta hírül november elején közleményben a hazai agrárintegrációs vállalatóriás. A vevő, Guba Sándor a vásárlást megelőzően a KITE regionális igazgatója volt, 52 százalékos részvényhányadot szerzett a cégben, majd élve elővásárlási jogával, további 29 százalékos hányad megszerzését is célul tűzte ki.

ELÖREGEDÉS Mint ismert, Guba Sándor az utolsó pillanatban vásárolta meg a tavaly 200 milliárd forintos forgalmat lebonyolító KITE többségét, jóllehet a cég vezetősége már lényegében szerződéskötés előtt állt a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosaként is ismert milliárdos vállalkozóval, Bige Lászlóval. Guba Sándor ekkor lépett színre, s váratlanul több mint 14 milliárdos ajánlatot tett. A hírek szerint Bige László a részvények névértékének tízszeresét ajánlotta, pontos összegről nincs információ, Guba viszont végül a 18-szorosát fizette ki a tulajdonosoknak. Ez több lépésben történt, s mindent összevéve összesen 23 milliárd forintért szerezte meg a cég részvényeinek 81 százalékát.
A sajtóban megindult találgatások az OTP-t, konkrétabban Csányi Sándort sejtették a vásárlás hátterében. A feltételezéseket erősítette, hogy az integrátor cég nem sokkal az üzletkötést követően szorosabbra fűzte együttműködését a bankkal. A KITE korábban kiadott közleménye szerint „a jövőben stratégiai megállapodások megkötésével kívánja erősíteni pozícióit”. Ilyen stratégiai megállapodást kötött a cég az OTP Bank Nyrt.-vel. A pénzintézet vélhetően finanszírozási hátteret biztosíthat a későbbiekben a KITE-nek. Mindezt a cég közleménye is megerősíti. Ebben Búvár Géza vezérigazgató kifejti: a megállapodás erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelent a KITE Zrt. és partnerei számára, hozzájárulva az agráriumban betöltött szerepük további növekedéséhez. Búvár Géza a manager magazinnak is cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint Csányi Sándor állna a háttérben. A vezérigazgató azt mondta, az OTP-vel kötött stratégiai megállapodást már több mint egy éve készítette elő a vállalat, így a két ügyletnek nincs köze egymáshoz.

További részletek a manager magazin 2013. december-2014. januári számában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.