Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter szerint nem biztos, hogy tartható az idei költségvetési hiánycél, egyelőre várja a friss adatokat, amelyekből kiderül a válasz.

Atreju 2023 - Orgoglio Italiano - Day 2
olasz költségvetés
Olaszország átlépheti a költségvetési hiánycélt. A gazdasági lassulás és a lakásfelújítási ösztönzők a tervezettnél nagyobb adósságot jelenthetnek.
Fotó: DOMENICO CIPPITELLI/AFP

A kormány szeptemberben bejelentette, hogy három évre felhagy a költségvetési szigorral és az idei hiánycélt a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékáról 5,3 százalékra emeli. Az országvezetés ezen kívül felpörgette a privatizációt és eltörölt beruházásokat. Mindez ellenére még így is lehet, hogy a tényleges hiány nagyobb lesz a vártnál. 

Mi az oka a magas költségvetési hiánynak?

A költségvetési hiány meglódulása főként két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt lassult a gazdaság, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában már a befektetők sem bíznak. Másrészt a három éve elfogadott, úgynevezett szuperbónusz lakásfelújítási ösztönzők miatti kifizetések az év végére óriási tétellé, több mint 100 milliárd euróra duzzadtak. A költséges intézkedés úgy kerül ennyire sokba az államnak, hogy a kormány már visszavágta a programot. Giorgetti pénteken közölte, hogy a szuperbónusz minden hónapban 4,5 milliárd euróba kerül – írja a Reuters.

A gazdasági miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy valóban átlépi-e a költségvetés hiánya a tervezett szintet, ahhoz friss adatokra vár. 

Lélektani határon billeg az olasz gazdaság

Nem növekedett, de nem is zsugorodott az olasz gazdaság a harmadik negyedévben, hajszál híján elkerülte a technikai recessziót.