BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetenként egy aranycsúcs?

A rekordok évét zárhatja az idén az arany, s nemcsak az év közbeni csúcsok számát tekintve – az idén hatszor állított be rekordot, legutóbb tegnap, 1111,20 dolláron –, hanem amiatt is, mert 2009 lehet a kilencedik egymást követő év, hogy az arany árfolyama magasabban zár december 31-én, mint ahol január 1-jén nyitott.

1948 óta nem volt ilyen egyenletes emelkedés a nemesfém jegyzésében, ez elemzők szerint a világgazdaság akut problémáira vezethető vissza. Sokakban például csalódást keltett, hogy a világ vezető gazdaságainak (G20) hét végi skóciai csúcstalálkozóján szóba sem került az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése miatt gerjesztett részvény- és árupiaci buborékok hatása. Egyedül Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vélte fontosnak ismét hangsúlyozni: a világgazdaság szempontjából létérdek az erős dollár, ám nem sokan hallgattak rá, a zöldhasú tegnap újra az 1,50-os szint fölötti régióba gyengült.

Ezzel szemben az amerikaiak inkább a jüan erősítéséről szóló ígéretet hallottak volna szívesen (ez a várakozás sem teljesült), de a recesszióból való kilábalás közepette sem a gyenge dollár ellen, sem a gazdaságokat mesterségesen életben tartó állami költekezés ellen nem hallott senki kirohanást Timothy Geithner pénzügyminisztertől. Márpedig a pénznyomda miatt zuhan a dollár és vele párhuzamosan emelkedik meredeken az arany ára, amely az idén 26 százalékot drágult, de ennél is szemléletesebb adat, hogy november első hetében közel annyival drágult a nemesfém – 4,8 százalékot –, mint az idei legjobban teljesítő hónapban, októberben (5,7 százalék).

Április óta a múlt heti volt a legjelentősebb áremelkedés, és elemzők szerint minden jel szerint folytatódik a rali. Szakértők úgy látják, a gyenge dollár kényszeríti a jegybankokat is arra – amelyek hagyományosan eladók a piacon –, hogy aranyba helyezzék át a tartalékaikat, vagyis vételeikkel elmozdíthatják az egyébként sem egyensúlyban lévő kereslet-kínálatot. A múlt héten például India vásárolta fel a Nemzetközi Valutaalap aukcióján meghirdetett nemesfémállomány felét, 200 tonnát, így az ország a világ 10. legnagyobb készlettulajdonosává vált. Valószínűleg nem okoz nehézséget a maradék 200 tonna értékesítése sem, ugyanis Kína még csak most kezdi áthelyezni dollártartalékait értékőrzőbb eszközökbe. Néhány hete még az is szóba került, hogy Kína vezetésével új nemzetközi valutakosárral cserélnék le a dollárt, s abban az aranynak is szerepet szántak. Még az óvatosabb becslések is azt mutatják, nem áll meg a mostani rekordon a sárga fém, akár még az idén újabb historikus szinteket láthatunk. Richard C. Kang, az Emerging Global Advisors befektetési igazgatója szerint a következő hat hónapban 1350 dolláron tetőzik az árfolyam. GT

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.