BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horror magasságba emelkedhet az olaj ára

A Brent minőségű olaj ára az ázsiai kereskedelemben csütörtökön behozta a korábban elszenvedett veszteségeket.

A májusi szállítású Brent 70 centtel emelkedve 111,30 dolláros szintet ért el barrelenként. Az árak mintegy 4 százalékkal estek a japán földrengés óta, háromhetes mélypontot, 107,35 dolláros szintet érve el szerdán. A korábbi árcsökkenés részben annak tudható be, hogy az OPEC a kitermelés növeléséről döntött a líbiai készletek pótlására.

A most tapasztalható áremelkedést viszont az indokolja, hogy a japán nukleáris vészhelyzet hatására növekedhet az olaj és más energiahordozók iránti igény. Mint arról beszámoltunk, Európa-szerte felülvizsgálják az atomerőművek működését és Németország már döntött számos üzem bezárásáról. Az atompánik rövid időn belül energiahiányhoz, illetve energiaár-emelkedéshez vezethet.

A helyzetet fokozza az Öböl-menti országokban tapasztalható növekvő feszültség is. A bahreini királyság az Öbölmenti Országok Együttműködési Tanácsához fordult segítségért, miután a siíta tüntetők továbbra is a szunnita királyság felszámolását követelik.

A Barclays Capital elemzője a Reutersnek úgy nyilatkozott: a Bahreinben zajló erőszakcselekmények regionális feszültséggé alakultak a térség siíta és szunnita országai között. A két legerősebb szembenálló fél a szunnita Szaúd-Arábia, amely már közbelépett a bahreini monarchia védelmében, valamint a siíta Irán. Utóbbi már közölte, hogy vizsgálja a szaúdi közbelépést Bahreinben. A National Australia Bank elemzője úgy látja: bármilyen, Szaúd-Arábiát érintő, a kitermelést csökkentő esemény éles áremelkedést generálhat az olajpiacon.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter pedig azt jósolta, hogy az olajárak rövid távon akár 150-200 dollárra is emelkedhetnek hordónként a japán földrengés nyomán. Az Itar-TASZSZ jelentése szerint a nemzetközi piacok volatilisek lesznek, illetve az olajárak emelkedésére lehet számítani. Igaz, Kudrin szerint az általa prognosztizált 150-200 dolláros árfolyam spekulációs jellegű és csak rövidtávon tartható fent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.