BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az arany sem mentsvár, győz a dollár!

A dollár erősödése növeli a nyomást az eddig befektetői menedéknek számító aranyon, amely így teret veszít a zöldhasúval szemben.

Bár az arany ára tegnap rekordot döntve, tavaly december óta először átlépte az unciánkénti 1 190 dolláros határt, a trend nem feltétlenül folytatódik. A nemesfém az elmúlt hetekben a növekvő piaci aggodalmaknak köszönhette felfutását, hiszen a befektetők szívesen választják az árupiacot menedékként a pénzügyi instabilitás idején.

A 2009 december eleji 1,226 dolláros rekordárról 1,044 dollárig visszahűtő konszolidációt, majd oldalazást követően hirtelen felgyorsultak az események. Aranypiaci befektetők jól teszik, ha naprakészen figyelik az euró-dollár keresztárfolyamot, az olajárat és a nemesfémpiaci gigászokat, az aranyra és ezüstre specializálódott ETF-eket.

Az Aranypiac.hu szerint nemcsak a legfontosabb makro-indikátorok, de a világpolitika eseményei is jócskán felkavarhatják az állóvizet, amely egyik pillanatról a másikra képes szökőárként magával ragadni az árfolyamokat bármely irányba.

Nos, a jelek szerint most éppen a dollár erősödése dolgozik az arany ellen.  A folyamatot több tényező is erősíti: az euró egy éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben, a dollár viszont egy éves rekordot döntött meg a .DXY kosárban szereplő hat valutával szemben. Az sem javított az arany helyzetén, hogy az IMF a februári 5,6 tonna után márciusban 18,5 tonna aranyat adott el.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a zöldhasú pozíciójának erősödésének hatására a befektetők szabadulni kezdtek a részvényektől és az áruktól is. Az arany nem tudta tartani az 1 183 dolláros trendet és a hírügynökség elemzői szerint várható, hogy visszatér az 1 160 dolláros unciánkénti sávba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.