BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország lehet a nyertes

Az arab világ válságából Oroszország nyersanyagexportőrei profitálhatnak sokat.

Az orosz tőzsde nyerheti a legtöbbet a magas kőolajáron, a nagy nyersanyagimportőrök – mint Törökország – viszont buknak rajta. A hazai részvényekre vegyesen hat a dráguló fekete arany, a Mol – mivel orosz alapanyagot is képes feldolgozni – jól járhat vele.

Az OPEC bejelentésének hatására – miszerint a kőolajkartell a kitermelési kvóták emelését fontolgatja – lassan bár, de csökkenni kezdett a kőolaj ára. A fekete aranyat azonban még mindig hordónként bőven száz dollár fölött mérik, akár az amerikai WTI típusról, akár a brentről van szó. Ilyen magas energiaárak mellett a tőzsdék rendszerint ellentétesen mozognak a kőolajárakkal, amikor a fekete arany drágul, a vezető indexek esnek. A New York-i tőzsde teljesítményét mérő S&P 500 az elmúlt fél évben folyamatosan emelkedett, február közepe óta viszont esik, illetve megtorpant a növekedése, de hasonló a helyzet a frankfurti DAX-szal vagy a londoni FTSE 100-zal.

Vannak azonban olyan piacok is, amelyek kifejezetten örülnek a magas kőolajárnak. Az egyik ilyen az orosz tőzsde, amelynek fő mutatója, a MICEX némi megtorpanást követően február második felétől szinte folyamatosan emelkedik, és 2008 júniusa óta nem látott csúcsokon jár. Ez nem véletlen, hiszen a moszkvai parketten felülreprezentáltak az olajipari vállalatok. Ehhez persze az is kellett, hogy Oroszországban – ellentétben az arab világ államaival – nem fenyegetnek politikai kockázatok. „A korfa nem terül szét, a politikai vezető nem túl idős a lakossághoz képest, és az élelmiszerek még megfizethetők a lakosság számára, így nincs forradalmi hangulat” – magyarázza Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az energiaexportőr ország így kiválóan tud profitálni a nyersanyagárak emelkedéséből, miközben az élelmiszerárakat is képes kordában tartani a gabonaexport korlátozásával.

A többi békés energiaexportőrnek is jót tehet az olajválság. A norvég parketten is csak átmeneti megtorpanást hoztak a közel-keleti események, és szakértők szerint a brazil piac is nyerhet rajta. A nyersanyagból importra szoruló országok tőzsdéi ezzel szemben nagyot estek, és nehezen is találnak magukra az elszabaduló kőolajárak közben. Az isztambuli tőzsdeindex például még mindig csaknem 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint február közepén.

A pesti börzén forgó papírokra vegyesen hathat a magas kőolajár – mondja Czachesz. A Mol számára a helyzet kedvező lehet, hiszen olyan finomítót működtet, amely képes feldolgozni az oroszországi kőolajat. Ugyanezért jár jól a ralival a lengyel PKN, amelynek árfolyama az elmúlt napokban – a Moléhoz hasonlóan – többéves csúcsokat döntött meg. Az OTP-re viszont vegyesen hathatnak az emelkedő energiaárak. A bankpapírok árfolyama érzékenyen reagál a gazdaság általános állapotára, a növekedés pedig lassulhat, ha a magas energiaárak tartósnak bizonyulnak. Mivel azonban a magyar nagybanknak oroszországi leánya is van, ha fokozza ottani jelenlétét, a pozitív fejleményekből a versenytársakhoz képest szert tehet némi előnyre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.