BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin kijelentésére ismét drágult a búza

Ismét felfelé indult a búza ára a nemzetközi piacon, miután hétfőn lefelé módosították az idei orosz gabonatermésre vonatkozó előrejelzést, Vlagyimir Putyin egy nyilatkozatából pedig azt olvasták ki a piaci szereplők, hogy elképzelhető az év végéig tartó exporttilalom meghosszabbítása.

Az orosz miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy a gabonaexport december 31-ig tartó tilalmáról szóló rendeletet nem "jódolgában" hozta a kormány, a korlátozás korai feloldására pedig nem lehet számítani, a kialakult rendkívüli helyzetben az országnak elsősorban saját polgárairól és mezőgazdasági termelőiről kell gondoskodni.

Kereskedők szerint a piacon úgy értelmezték Putyin szavait, hogy az orosz vezetés akár az eredeti határidő után is érvényben tarthatja az exporttilalmat, mire a Euronext párizsi árutőzsdén ismét drágulni kezdett a búza. A termény tonnánkénti ára novemberi szállításra 213,25 euróra emelkedett a hétfői kereskedés végére, 3,75 euróval meghaladva a pénteki záró értéket. Napközben 203 eurónál is volt a búza jegyzése, megközelítette a lélektani határnak számító 200 eurót.

A búza ára pénteken 6 százalékkal csökkent, a csütörtöki, 22 havi csúcsnak számító 236 euróról. A termény ára főként annak hatására kezdett emelkedni, hogy sorozatban érkeztek a rossz hírek a világszerte harmadik legnagyobb exportőr Oroszországból, kereskedők szerint azonban a spekulációnak is szerepe van a drágulásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.