BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz éve nem látott szinten az iraki olajtermelés - mi lesz az árral?

Irak olajtermelése az invázió óta nem volt ilyen magas, Irán már érzi a szankciókat Az iraki nyersolajtermelés először érte el a napi 3 millió hordót, a 2002-es amerikai invázió óta - az OPEC havi jelentése szerint. Irán termelése esett a legtöbbet, főként az uniós szankciók miatt.

Napi 3,08 millió hordónál járt Irak olajtermelése a múlt hónapban a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) jelentése szerint. Ezzel 2002 óta először lépte át a 3 milliós határt - írja a Bloomberg. Az iraki olajtermelés főként az olyan tengerentúli  befektetők révén érte el a látványos bővülést, mint az Exxon Mobil és a BP, melyek régi és új mezőket is kiaknáznak. Az OPEC országok közül Irak érte el a legnagyobb növekedést.

"Ettől a ponttól fokozottan figyeljük Irak növekedésének ütemét, tekintve, hogy a logisztikai kapacitásnak is növekednie kell, hogy több olajt szállíthasson" - idézi Harry Tchilinguiriant, a BNP Paribas árupiaci stratégiájáért felelős vezetője a Bloombergnek. Biztosan  nem termelnek teljes kapacitás-kihasználtsággal, mert a déli exportkikötőkbe vezető olajcsövek teherbírása korlátozott – vélte az elemző.

A 3,08 milliós számmal Irak második hónapja szorította maga mögé Iránt, mely ország kitermelése 173 ezerrel esett, 2,82 millió hordóra, ami a legnagyobb esés az OPEC tagjai között. Az Európai Unió Irán elleni szankciói július elsejétől léptek teljes mértékben életbe, ez vezetett az ország kivitelének három hónapja tartó csökkenéséhez.

Az OPEC a világ olajellátásnak 40 százalékát szolgáltatja, és összességében 31,2 millió hordó olajat termelt az elmúlt hónapban. A világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia 9,875 millió hordót termelt ki egyedül júliusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.