BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcsokon az arany árfolyama

Árupiac. Portugália leminősítése újabb rekordot hozott az arany piacán: az azonnali szállítású nemesfém ára 1457,75 dollárra emelkedett Szingapúrban, az ezüst unciánkénti kurzusa pedig közelítette a 39,5 dolláros szintet. Shiyang Wang, a Barclays Capital elemzőjének kommentárja szerint „a befektetők továbbra is a biztonságra törekvés tüneteit mutatják”.

Az aranypiac.hu portál napokban megjelent elemzése szerint ugyanakkor jelentős mértékben csökkent a magyar nemesfém-befektetők nyeresége 2011 első negyedében, annak ellenére, hogy az amerikai dollárban jegyzett arany és ezüst árfolyama egyik rekordról a másikra emelkedett az év első három hónapjában.

A januártól márciusig tartó időszakban az arany dollárban jegyzett árfolyama 3,64, az ezüst pedig 23,48 százalékkal drágult a londoni kereskedésben. Ám az értékéből csaknem 10 százalékot veszítő dollár miatt a hazai aranybefektetők egyelőre negatív tartományban, 6,06 százalékos veszteséggel kénytelenek zárni az első negyedévet. Ezzel párhuzamosan a gyenge amerikai deviza miatt az ezüst is csupán 11,92 százalékos profitot eredményezett a forintban számolóknak.

Az elmúlt három hónapban – mutat rá az elemzés – az ezüst árfolyama jócskán maga mögé utasította az arany jegyzéséét: egy uncia ezüst már tavaly is 80 százalékot meghaladó mértékben drágult, és az idén is a múlt évihez hasonló dinamikával folytatta menetelését. Noha számos elemző túlárazottnak tartja az arany kistestvérét és óvatosságra inti a befektetőket, mások azonban – az ezüst ipari fémként és befektetési eszközként betöltött kettős szerepe miatt – megalapozottnak tartják a mostani magas árszinteket. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.