BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyszeripar és az informatika lehetnek most a kedvencek

A részvénypiacok két fő mozgatórugója az osztalékok növekedése és a vállalatfelvásárlások és -egyesülések (M&A) lesz az idén – derül ki a Fidelity Worldwide Investment felméréséből.

Az elemzők 94 százaléka arra számít, hogy a cégek az előttünk álló 12 hónapban emelni fogják vagy változatlanul hagyják az osztalékukat. A megkérdezett elemzők több mint 80 százaléka arról számolt be, hogy az általuk figyelemmel kísért vállalatok a következő egy-két évben kiemelt kérdésként fogják kezelni az M&A-témakört. A legtöbb elemző az M&A-aktivitás mérsékelt, 15 százalékuk pedig jelentős élénkülésére számít, öt százalék pedig arra voksol, hogy a téma kiemelt stratégiai fontossággal bír majd.

Az egészségügyi szektor mérsékelt javulására az elemzők 67 százaléka számít, ezt követi a ciklikus fogyasztási javakat előállító szektor több mint 50 százalékkal. Az elemzők további 11 százaléka sokkal pozitívabban ítéli meg a gyógyszeripar következő másfél évre vonatkozó kilátásait, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek azoknál a cégeknél látnak a legnagyobb esélyt a nyereség növelésére, amelyek tevékenysége erősen kapcsolódik a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokhoz – ilyen például a gyógyszergyártás és az informatika. Az osztalékok növekedését a pénzügyi és az egészségügyi szektorral kapcsolatban övezi a legmarkánsabb optimizmus – ezen a két területen az elemzők 52, illetve 56 százaléka számít növekedésre a következő 12 hónap során. Az összes ágazatra vetítve az elemzők 40 százaléka számít arra, hogy az előttünk álló évben nőni fognak az osztalékok.

Bár a megkérdezettek többsége azt mondja, hogy az általuk rendszeresen vizsgált vállalatok mérlege ma kedvezőbb képet mutat, mint három évvel ezelőtt, több mint egyötödük mégis azt állította, hogy a mérlegekhez enyhe kockázatok is kapcsolódnak. Emiatt ismét a korábbinál nagyobb figyelmet kell szentelni az idegen tőke bevonásának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.